פסילת צוואה

אדם שהיה קרוב אלייך נפטר, ולאחר שנפטר גילית להפתעתך כי בצוואה הוא לא פסילת צוואההותיר לך דבר למרות שאמר לך אחרת בעודו בחיים או לחלופין בידייך נמצאת צוואה אחרת של אותו אדם אשר קובעת כי מגיע לך חלק מהירושה. מה ניתן לעשות בעניין? הדרך הטובה ביותר היא לפעול בדרך החוקית ולגרום לפסילת צוואה.

מהי הפרוצדורה לפסילת צוואה?

אדם אשר מעוניין בפסילת צוואה צריך תחילה לפנות לרשם הירושות שאליו הוגשה הבקשה לצו קיום צוואה ולהגיש בקשת התנגדות לצוואה. בהתנגדות לצוואה יש לציין מהי סיבת ההתנגדות לצוואה ומדוע יש לפסוק על פסילת צוואה. חשוב לציין כי על האדם המבקש לבצע פסילת צוואה, לפנות לרשם הירושות בהתנגדות לצוואה תוך 14 יום מיום פרסום הבקשה לצו קיום צוואה, וכל עוד לא ניתן צו לקיום צוואה. לאחר שהבקשה להתנגדות צוואה הוגשה לרשם הירושות, השני יעביר אותה לבית המשפט לענייני משפחה, שם תידון בקשתו של המבקש לפסילת צוואה. תפקידו של בית המשפט לענייני משפחה הוא לבדוק את טענות המבקש בכל הנוגע לפסילת צוואה ואת הראיות המצורפות לבקשה. במידה והמבקש הצליח להוכיח כי הצוואה לא חוקית ואילו הצד שמנגד לא הצליח להוכיח אחרת, בית המשפט לענייני משפחה יפסוק על פסילת צוואה. .

מהן העילות לפסילת צוואה?

בחוק הירושה ובבתי המשפט נקבעו עילות אשר בגינן ניתן לבצע פסילת צוואה:
1. פסילת צוואה עקב השפעה בלתי הוגנת על המצווה-
הטוען לפסילת צוואה צריך להוכיח כי המצווה היה נתון להשפעה מצד היורש הנהנה, וכי לאותו יורש הייתה האפשרות להפעיל השפעה בלתי הוגנת. יצוין כי מדובר בעילה אשר קשה להוכיח וכי לא מספיק להוכיח כי הייתה קיימת השפעה בלתי הוגנת מצד הנהנה על המצווה, אלא יש גם להוכיח קשר סיבתי בין ההשפעה של היורש לבין עריכת הצוואה עצמה.
2. פסילת צוואה שנעשתה ע"י קטין, או ע"י פסול דין –
המחוקק לוקח בחשבון כי קטין או פסול דין לא כשרים לכתוב צוואה לאור מצבם הנפשי. יש לציין כי גם אם הקטין או פסול הדין מסוגלים להוכיח כי הם מבחינים בטיבה של הצוואה בעת שערכו וחתמו עלייה, ככלל, בית המשפט יפסוק על פסילת צוואה.
3. פסילת צוואה שנעשתה בשעה שהמצווה לא ידע להבחין בטיבה של הצוואה –
טענה זו קיימת בדרך כלל במצבים בהם המצווה נמצא במצב רפואי או נפשי קשה אשר לא מאפשר לו להבין באמת מהו תוכן הצוואה ואף אפילו להבין כי הוא חותם על צוואה. האוכלוסייה הנפוצה בעניין זה היא בדרך כלל אוכלוסיית הקשישים אשר סובלים מבעיות רפואיות ובעיות זיכרון המלוות אותם לעת זקנה. יצוין כי על מנת לקבוע פסילת צוואה במקרה זה, בית המשפט יכול לדרוש להציג בפניו ראיות רפואיות ואף מינוי מומחה רפואי מטעם בית המשפט אשר יבחן האם במקרה זה יש מקום לפסילת צוואה.
4. פסילת צוואה בעקבות אונס או איום –
על הטוען לפסילת צוואה בעילה זו להוכיח כי אנסו את המצווה לכתוב את הצוואה או לחלופין איימו עליו ובשל כך הוא נאלץ לחתום על צוואה אשר בפועל לא הביעה את רצונו לגבי חלוקת רכושו לאחר מותו. יש לציין כי אם עברה שנה מהיום שהאונס ו/או האיום חדלו מלפעול על המצווה, והמצווה לא שינה את צוואתו, יש לקיים את הצוואה. ההנחה היא שאם המצווה לא שינה את צוואתו כשנה לאחר שהאיום או האונס כבר לא תקפים, אזי נראה כי המצווה רצה שצוואתו תקוים כפי שהיא.
5. פסילת צוואה עקב טעות סופר –
לעיתים נופלת בצוואה טעות סופר כגון טעות בתעודת זהות של אדם, טעות במספר של נכס וכיוצ'. ככלל ניתן לבקש פסילת צוואה עקב טעות סופר אך במידה ואפשר לקבוע מה הייתה כוונתו האמיתית של המצווה, בית המשפט או הרשם לענייני ירושה יתקן את הטעות.
6. פסילת צוואה מכיוון שמדובר בצוואה סתומה –
חוק הירושה קובע כי במצב בו לא ברור מהצוואה למי מיועד נכס, כספים או רכוש מסוים של המוריש ו/או במצב בו לא ברור מה המצווה התכוון להוריש, בית המשפט יפסוק על פסילת צוואה.
7. פסילת צוואה שהאמור בה אינו חוקי, אינו מוסרי, או בלתי אפשרי –
במידה והטוען לפסילת צוואה יוכיח כי הסעיפים בה אינם חוקיים, לא מוסרים או לא ניתנים לביצוע, בית המשפט יקבע כי יש לבטל את הצוואה. יש לציין כי בית המשפט יבחן לעומק האם אכן הצוואה היא אינה חוקית, מוסרית, או בלתי אפשרית, כאשר לא כל דבר שנראה לאדם מן הישוב לא סביר או לא מוסרי, בהכרח ייחשב כך ע"י בית המשפט לענייני משפחה. כך למשל בית המשפט פסל טענה כי הפלייה בין ילדים והעדפת האחד על אחר אינה מוסרית.
8. פסילת צוואה עקב מעורבות של אחד מהיורשים בעריכת הצוואה –
בחוק הירושה נקבע כי היורשים לא יכולים להיות מעורבים בעריכת הצוואה בין אם בכתיבה שלה ובין אם בחתימה עליה כעדים. יש לציין כי לא בכל מצב של מעורבות היורשים בצוואה בית המשפט ימהר לקבוע על פסילת צוואה וכי בנסיבות מסוימות של מעורבות לא מהותית בית המשפט ידחה את הבקשה לפסילת צוואה. כך למשל בית המשפט קבע כי הצוואה כשרה במקרה בו אחד מהיורשים הביא את המצווה לעורך הדין ואף שילם את שכר טרחתו. במקרה זה הוכח כי היורש לא היה מעורב בעריכת הצוואה מלבד התשלום לעורך הדין ועל כן הוא היה זכאי לחלקו בצוואה.

במידה ואתה מעוניין בפסילת צוואה או לחלופין הנך יורש זכאי בצוואה אשר אדם אחר מנסה לפסול את אותה צוואה, מומלץ להתייעץ עם עו"ד מומחה לצוואות וירושות!

פסילת צוואה היא אינה דבר של מה בכך ויש לה משמעות מהותית הן על היורשים הכתובים בצוואה, הן על האנשים הטוענים שהם צריכים להיות מנויים בין היורשים, והן על המצווה עצמו, שאמנם הוא לא בחיים, אך המשמעות היא כי אולי לא יעבירו את העיזבון שהותיר אחריו בהתאם לרצונותיו. עו"ד מומחה לפסילת צוואה יוכל לסייע ולייעץ לכם בהכנת התיק לבית המשפט, הטענות והמסמכים הרלבנטים בכל הנוגע לטענות הצדדים בהתנגדות לצוואה, וכמובן בליווי מלא בהליך עצמו.

משרד עורכי דין קלרפלד בעל ניסיון רב שנים בכל הנוגע לצוואות וירושות בכלל ופסילת צוואה בפרט ויוכל לסייע לכם בכל הקשור לכך.

לקביעת פגישת ייעוץ, צרו קשר!