זכות ירושה של ידועה בציבור
בשנים האחרונות אנו עדים למגמה חזקה של המחוקק ובתי המשפט השונים
להשוות עד כמה שניתן בזכויות ובחובות של ידועים בציבור לבין הזכויות והחובות של זוגות נשואים. אחד הנושאים בהם ניתן לראות מגמה זו הוא בכל הנוגע לזכות ירושה של ידועה בציבור ו/או ידוע בציבור בכל הנוגע לעזבון של בן/בת הזוג.
זכות ירושה של ידועה בציבור על פי חוק הירושה
סעיף 55 לחוק הירושה קובע כי:
יורש יהיה גם איש ואישה אשר ניהלו חיי משפחה במשק בית משותף ושניהם לא היו נשואים באותו מועד לאחרים.
כבר בכותרת של סעיף 55 – "מעין צוואה" – ניתן לראות כי כוונת המחוקק הייתה להכיר בזכות הירושה של ידועה בציבור לרשת את בן זוגה כאילו הייתה נשואה לו והוא הותיר אחריו צוואה בה הוא מוריש לה את רכושו על פי חוק הירושה. בהתאם לכך, חוק הירושה קבע מספר תנאים שיש לעמוד בהם כדי להוכיח כי בני הזוג היו ידועים בציבור, כאשר בתי המשפט קבעו מבחנים המאפשרים להוכיח זאת בהתאם לנסיבות המקרה.
מה צריך להוכיח על מנת שבית המשפט יכיר בזכות ירושה של ידועה בציבור?
נטל ההוכחה כי בני הזוג היו ידועים בציבור מוטל על כתפיו של בן הזוג שנותר בחיים אשר צריך לעמוד בתנאים המצטברים שנקבעו בחוק הירושה:
1. ניהול חיי משפחה –
על מנת לקבל את הזכות לירושה של ידועה בציבור, יש להוכיח כי בני הזוג קיימו חיי משפחה. הדרך להוכיח זאת הינה בעדויות והוכחות המראות כי בין בני הזוג הייתה קיימת אהבה, חיי אינטימיות וחיבה.
2. משק בית משותף –
הדרך הטובה ביותר להוכיח כי בני הזוג ניהלו משק בית משותף היא להוכיח למעשה כי הם גרו ביחד בתקופה בו נפטר המנוח וניהלו את הבית כמו זוג נשוי. לעניין זה יש לציין כי בית המשפט מכיר גם במצבים בהם בני הזוג לא גרו ביחד בעת פטירת המנוח מנסיבות שונות כגון אשפוז או מאסר של אחד מבני הזוג. כך למשל בית המשפט הכיר בקיום משק בית משותף לבני זוג שלא גרו באותה דירה ממניעים אישיים אך הסביבה שלהם הכירה בהם במשך למעלה מ-10 שנים כבני זוג לכל דבר. במקרה זה, לאור עדויות חברי בני הזוג ומכרים, בית המשפט הכיר בכך שבני הזוג ניהלו משק בית משותף ובהתאם לכך הכיר בזכות הירושה של ידועה בציבור לרשת את בן זוגה שנפטר.
3. בני הזוג לא היו נשואים באותה עת לאדם אחר –
להבדיל משני התנאים הקודמים אשר תלויים ברמת השכנוע של בן הזוג בבית המשפט כי בני הזוג ניהלו חיי משפחה ומשק בית משותף, תנאי זה אינו ניתן לפרשנות ועל בן הזוג שנותר בחיים להביא הוכחות חד משמעיות לכך שלא היה נשוי בעת שגר עם המנוחה.
הוכחת כל התנאים לעיל יוביל לכך כי בית המשפט יכיר בזכות ירושה של ידועה בציבור.
במידה ובן הזוג הידוע בציבור נפטר ואתם רוצים לוודא כי הנכם זכאים לרשת אותו – יש ליצור קשר עם עו"ד מומחה לירושה של ידועה בציבור!
כפי שניתן לראות בחוק הירושה, המחוקק אכן מכיר בזכות ירושה של ידועה בציבור לרשת את בן זוגה, אך מדובר בזכות לכאורה. להבדיל מזוגות נשואים אשר ככלל, על מנת לרשת את בן הזוג שנפטר עליהם להביא תעודת נישואין – אצל ידועים בציבור הנטל להוכיח כי ניהלו זוגיות מוטלת על בן הזוג שנותר בחיים, ומדובר בנטל שלא תמיד ניתן לעמוד בו.
המלצתנו בעניין היא לחשוב שני צעדים קדימה ומלכתחילה לכתוב צוואה בה ניתן להביע את רצונכם בכל הנוגע להעברת הרכוש שצברתם במהלך חייכם לבן הזוג הידוע בציבור. בעזרת צוואה בן הזוג שנותר בחיים יוכל להמשיך בחייו ללא העול של הוכחת חיי משפחה וניהול משק בית משותף יחד עם בן הזוג שנפטר.
במידה ולא כתבתם צוואה ובן זוגכם איתו ניהלתם חיי משפחה ומשק בית משותף נפטר, מומלץ לפנות לעו"ד מומחה לצוואות וירושות אשר יסייע לכם בהוכחה מול בית המשפט כי הייתם ידועים בציבור. עו"ד מומחה בכל הנוגע לזכות הירושה של ידועה בציבור, יוכל לכוון אתכם לגבי אילו הוכחות צריך להמציא לבית המשפט ובאיזה דרך להגישם, כך שלא יהיה ספק כי ניהלתם זוגיות וחיי משפחה משותפים בעת שבן הזוג נפטר.
משרד עו"ד קלרפלד מתמחה בכל הקשור לתחום דיני משפחה, צוואות וירושות בכלל ובכל הנוגע לזכות ירושה של ידועה בציבור בפרט, ויוכל לסייע לכם בקבלת הירושה אליה אתם זכאים על פי דין!
לקביעת פגישת ייעוץ – צרו קשר!