ויתור על ירושה

בדרך כלל, כאשר אדם מגלהויתור על ירושה כי הוא זכאי לירושה, מדובר בהפתעה חיובית, אשר מאפשרת לו לקבל כספים בלתי צפויים ולהשתמש בהם לתשלום חובות, קניית בית, יציאה לנופש וכיוצ'. יחד עם זאת, ישנם מקרים בהם היורש בוחר לבצע ויתור על ירושה ולמעשה להעביר את הזכויות ו/או הכספים אליהם הוא זכאי לקרוב משפחה אחר. לדוגמה: פעמים רבות אנו נתקלים במצב בו האם במשפחה הולכת לעולמה והיורשים שלה בפועל הינם ילדיה ובעלה. לא אחת, הילדים מחליטים לבצע הליך של ויתור על ירושה במטרה להעביר לאב את הכספים והזכויות אליהם הם זכאים, מתוך הבנה כי במילא לאחר שהאב ילך לעולמו, אותן זכויות וכספים יועברו אליהם. רבים לא יודעים כי ויתור על ירושה הוא לא עניין של מה בכך, ופעמים רבות היורשים לא תמיד יודעים כיצד עושים זאת. מהו המועד לויתור על ירושה והאם ניתן להעביר את הכספים לכל אדם שהם חפצים בכך?
מענה לכל השאלות הנ"ל ועוד, ניתן לקבל בחוק הירושה אשר מסדיר את כל ההליך של ויתור על ירושה.

 חוק הירושה

המסגרת החוקית לויתור על ירושה הינה סעיף 6 לחוק הירושה, אשר קובע כי יורש רשאי להסתלק מזכותו בעיזבון כל עוד לא חולק העיזבון. כלומר, מועד הויתור על ירושה מתחיל ממועד פטירתו של המוריש וכלה בחלוקת העזבון. לאחר חלוקת העיזבון לא יינתן ליורש אפשרות לויתור על חלקו בעיזבון. יש לציין כי היורש המעוניין בויתור על ירושה עושה זאת בתצהיר החתום ע"י עו"ד אשר יועבר לרשם לענייני ירושה או לבית המשפט, בו הוא מצהיר על כוונתו להסתלק מהירושה ולמי הוא מעוניין כי חלקו בירושה יעבור. יש לציין כי ההצהרה בדבר חייבת להיות סופית ומוחלטת ולא ניתן להתנות אותה בתנאי כלשהו. עם מתן ההצהרה לרשם לענייני ירושה או לבית המשפט, היורש כבר לא ייכלל בתוך מעגל היורשים, ובכך למעשה הוא מוותר על זכותו באופן מוחלט וסופי לקבלת חלקו בירושה.

האם יורש יכול לוות על ירושה ולהעביר את חלקו לכל אדם שהוא חפץ בו?

לא! חוק הירושה קובע כי יורש המעוניין בויתור על ירושה יכול להעביר את חלקו בעיזבון כולו או מקצתו, לטובת בן זוגו, ילדו או אחיו של המוריש, ולא לטובת אדם אחר. חוק הירושה למעשה מגביל את היורש וקובע כי ניתן לבצע ויתור על ירושה רק לטובת קרובי המשפחה הקרובים ביותר למוריש שנפטר. יש לציין כי החוק לא מתעדף למי להעביר את חלקכם בירושה, והנכם רשאים להעביר את חלקכם בעיזבון לאחד או ליותר מקרובי המשפחה של המוריש שנקבעו בחוק בהתאם לרצונותיכם. ההגבלה היחידה היא שלא ניתן להעביר לאדם אחר מלבד הקרובים הקבועים בחוק.

 במידה והנכם מעוניין בויתור על ירושה מומלץ להתייעץ עם עו"ד!

כפי שקראתם לעיל, ביצוע הליך ויתור על ירושה חייב להתבצע במועד, בפרוצדורה מסויימת ולאדם הנכון על פי חוק. בית המשפט כבר קבע כי הליך ויתור על ירושה/הסתלקות מירושה אשר לא בוצע כדין הינו בטל. במילים אחרות, במידה ולא תבצעו את הליך כדין, המשמעות היא שהנכם עדיין היורשים כחוק ובמצב בו חולק כבר העיזבון לא יתאפשר לכם לוותר על חלקכם.

משרד עורכי דין קלרפלד בעל ניסיון רב בכל התחום הנוגע לתחום צוואות וירושות .

 

לקביעת פגישת ייעוץ עם עו"ד מומחה  צרו קשר!