ירושה בין קרובי משפחה

כאשר אדם נפטר, לא אחת עולה השאלה בנוגע לירושה בין קרובי המשפחה ואיך העזבון למעשה מחולק ביניהם במידה ולא קיימת צוואה אותה כתב המוריש בטרם פטירתו. פעמים רבות אנו נתקלים במשרדינו ביורשים יורשיםאשר טוענים כי להם זכות קודמת ליורש אחר מכיוון שהיו קרובים יותר למוריש עצמו הן בקרבה משפחתית והן בקרבה אישית. כתוצאה מכך נשאלת השאלה: איך נקבעת הירושה בין קרובי משפחה ובאיזה חלקים מחולק העזבון ביניהם?

חוק הירושה לעניין ירושה בין קרובי משפחה

במידה והמוריש לא הותיר אחריו צוואה לאחר פטירתו, יש לחלק את עזבונו של המוריש בהתאם לנקבע בחוק הירושה תשכ"ה-1965. חוק הירושה למעשה קובע מהו סדר היורשים הזכאים לרשת את הנפטר ואיזה חלק מהעזבון מקבל כל אחד מהם בהתאם לקרבת המשפחה למוריש ביום פטירתו. הרציונל בקביעת סדר היורשים בחוק הירושה הוא כי האדם המצוי היה מעוניין לחלק את העזבון שלו בין הקרובים לו ביותר, כאשר בדרך כלל מדובר במשפחתו המצומצמת הכוללת בת/בן זוג, ילדים והורים.

ירושה בין קרובי משפחה – סדר היורשים על פי דין

הירושה בין קרובי משפחה תחולק בהתאם לחוק הירושה על פי הסדר הבא:
1. בן / בת הזוג –
בן או בת הזוג זכאים לרשת במות המוריש את המיטלטלין של הבית, המכונית, הדירה וחלק מהעיזבון. חלקה של בת הזוג בעיזבון נקבע בהתאם ליורשים קרובי המשפחה שהותיר אחריו הנפטר. כך למשל אם המוריש הותיר אחריו ילדים, צאצאים או הורים, אזי בת הזוג תירש 1/2 מהעזבון. במצב בו המוריש הותיר אחריו אחים או צאצאיהם או הורי הורים, בת הזוג תירש 2/3 מהעזבון וכן תהיה זכאית לחלקו של המוריש בדירה אם ערב מותו, המוריש היה נשוי לה 3 שנים או יותר וגר עמה אותה שעה בדירה. יש לציין כי החוק מכיר ב – "ידועה בציבור" כבת זוגתו של המוריש ובהתאם לכך היא תהיה זכאית לחלקה בעזבון אליו הייתה זכאית לו הייתה נשואה למוריש.
2. ילדיו של המוריש –
במידה והילדים נפטרו, הצאצאים שלהם (הנכדים של המוריש) ירשו את חלקם בעיזבון, ואם הם נפטרו אז ילדיהם (ניניו של הנפטר).
3. הוריו של המוריש
במצב בו ההורים נפטרו, הצאצאים שלהם ירשו את חלקם בעזבון (אחיהם של המוריש), ואם הם נפטרו, ילדיהם ירשו את חלקם בעזבון (האחיינים של המוריש).
4. הורי הוריו של המוריש (הסבים והסבתות של המוריש) –
אם הסבים והסבתות נפטרו, הצאצאים שלהם ירשו את חלקם בעזבון (הדודים של המוריש), ואם הם נפטרו, ילדיהם ירשו את חלקם בעזבון (בני הדודים של המוריש).

הדגמות שונות לחלוקת ירושה בין קרובי משפחה:

על מנת לבהר את האמור לעיל, להלן מספר דוגמאות הממחישות את הנקבע בחוק הירושה לענין חלוקת העזבון בין קרובי משפחה –
1. מצב בו למוריש יש בת זוג ללא ילדים, אשר גרה עימו שם 6 שנים והותיר אחריו הורים –
במצב זה בת הזוג תירש את המכונית, המטלטלין השייכים לבית המשותף, הדירה, ו-2/3 מהעזבון. שאר העזבון שנשאר יועבר להוריו של המוריש באופן שווה – כלומר, כל אחד מהאחרים יהיה זכאי ל-1/6 מהעזבון.
2. מצב בו למוריש יש בת זוג ו-4 ילדים –
במצב זה בת הזוג תירש את המכונית, המיטלטלין השייכים לבית המשותף ומחצית מהעזבון. כל אחד מהילדים ירש באופן שווה את חלקו בעזבון שנשאר – כלומר, 1/8 מהעזבון.
3. מצב בו למוריש יש ידועה בציבור אשר גרה עימו בדירה במשך 10 שנים והותיר אחריו אח ואחיין שנולד לאח נוסף שנפטר –
הידועה בציבור תהיה זכאית לרשת את המכונית, המיטלטלין השייכים לבית המשותף, הדירה, ו-2/3 מהעזבון. שאר העזבון שנשאר יועבר לאח ולאחיין באופן שווה, כלומר – כל אחד מהם יהיה זכאי ל-1/6 מהעזבון.

במידה ונתקלתם בבעיה בנוגע לירושה בין קרובי משפחה, פנו לעו"ד המומחה לצוואות וירושות

במידה ותחליטו לפנות אל עו"ד המומחה לצוואות וירושות בכלל ולירושה בין קרובי משפחה בפרט, תוכלו לקבל ייעוץ בעניין זכאותכם לקבלת עזבון או חלק מהעזבון בהיותכם קרובי משפחה של המוריש. במידת הצורך, עורך הדין ייאבק על זכויותיכם לקבלת העזבון בבית המשפט לענייני משפחה.

משרדינו בעל ניסיון רב בכל הנוגע לירושה בין קרובי משפחה ויוכל לייעץ לכם בענין בצורה מקצועית, ודיסקרטית ואישית.

לקביעת פגישת ייעוץ צלצלו עוד היום:

09-8995871