באילו מקרים כדאי לכתוב צוואה?

המחשבה על צוואה מרתיעה רבים מאיתנו מכיוון שאיננו אוהבים לחשוב על מוות כתיבת צוואהועל ההשלכות הכרוכות בכך. רבים מאמינים במיתוס כי "עדיין לא הגעתי לגיל בו עליי לכתוב צוואה", כאשר בפועל, ישנן הפתעות רבות בחיים אשר איננו יכולים לצפות, ולא אחת אנו מגלים כי הביטוי הידוע: "החיים קצרים", יכול להפוך באופן לא צפוי למציאות.

כיצד הרכוש שלי יחולק במידה ולא כתבתי צוואה? 

בהתאם לחוק הירושה, במידה והמוריש לא הותיר אחריו צוואה, יורשיו יהיו קרובי משפחתו על פי הקרבה שלהם לנפטר – בן/בת זוג, ילדים, או קרובי משפחה אחרים על פי החוק. חוק הירושה קובע למעשה למי יועבר העיזבון ובאילו חלקים יחולק בין היורשים, ולא ניתן לחלוק עליו במידה ואין צוואה. בהתאם לכך, במידה והינכם מעוניינים כי בכל מקרה הרכוש שלכם יחולק לאחר מותכם בהתאם לסדר הנקבע בחוק הירושה, נראה כי אין באמת צורך בכתיבת צוואה. יחד עם זאת, חשוב לציין כי ישנם אירועים רבים בחיים אשר למעשה צריכים להדליק לכם נורה אדומה לעניין הצוואה, וכי אנו ממליצים במצבים אלה לנסח צוואה כראות עיניכם.

באילו מקרים כדאי לכתוב צוואה?
להלן מספר דוגמאות באילו מקרים כדאי לכתוב צוואה:

1. בהליך גירושין או פרידה –
כאשר בני זוג מתגרשים או נפרדים, בדרך כלל הם אינם מעוניינים שבן הזוג יירש את העיזבון שלהם במידה והם ילכו לעולמם, ועל כן מחליטים לכתוב צוואה בה הם כותבים למי היו רוצים להוריש את רכושם. בהתאם לכך, מומלץ לכל אחד מבני הזוג לכתוב צוואה באופן מיידי, על מנת שתיכנס לתוקף עוד בזמן הליך הגירושין (שאורך לפעמים שנים רבות), וכמובן בהליך פרידה, על מנת להבטיח שאם משהו יקרה להם, עזבונם יחולק כראות עיניהם ובהתאם לרצונותיהם. חשוב לציין כי עריכת הצוואה אינה יכולה לפגוע בזכויות של בן הזוג למחצית הרכוש המשותף אותו צברו בני הזוג במהלך חייהם המשותפים, אך היא מאפשרת לנפטר להביע את רצונותיו לנשל את בן הזוג מכלל העיזבון.
2. ידועים בציבור –
ככלל, חוק הירושה מקנה לבן זוג ידוע בציבור את הזכות לרשת את בן הזוג שנפטר כל עוד הוא לא היה נשוי לאחר. יחד עם זאת, להבדיל מזוגות שהיו נשואים, על בן זוג הידוע בציבור שנותר בחיים יהיה להוכיח כי הם אכן חיו חיי משפחה וניהלו משק בית משותף. כלומר, החוק לא קובע כי באופן אוטומטי בן הזוג הידוע בציבור זכאי לחלקו בעיזבון, אלא יהיה עליו להמציא הוכחות וראיות לקיום הזוגיות ביניהם. כדי למנוע מבן הזוג הידוע בציבור שנשאר בחיים את כל הפרוצדורה של ההוכחה כי אכן ניהלו משק בית משותף, ועל מנת לוודא כי הוא אכן יקבל את הרכוש גם אם לא יעלה בידו להוכיח זאת, מומלץ לידועים בציבור לכתוב צוואה.
3.מצבים בהם אתם מעוניינים להותיר חלקים מהעיזבון לקרובי משפחה ו/או תאגידים שלא תואמים את חוק הירושה –
במידה והנכם מעוניינים כי חלק מהעיזבון שלכם יחולק בשונה מהנקבע בחוק הירושה, חובה עליכם לכתוב צוואה בה תקבעו כיצד ולמי יחולק העיזבון.
4. בנישואים שניים –
חוק הירושה לא מבחין בין נישואים ראשוניים לשניים. המשמעות לכך היא שאדם שהתחתן בפעם השנייה ונפטר, בת זוגתו תהא זכאית למחצית מרכוש הבעל גם אם מדובר ברכוש שהוא צבר בטרם התחתנו. כלומר, כל הרכוש שבת הזוג הקודמת לא קיבלה בהליך הגירושין או לחלופין לא דרשה, מחציתו יעבור באופן אוטומטי לבת הזוג השנייה בהתאם לחוק הירושה במידה ואין צוואה. במצב זה, הנפגעים העיקרים מכך יהיו ילדי בני הזוג מהנישואים הראשונים, אשר למעשה, רכוש שהיה יכול להיות שלהם מכיוון שמדובר ברכוש שאימם ואביהם צברו ביחד בעוד בחיים – יועבר לאישה השנייה. על כן, במצב של נישואים שניים מומלץ לכתוב צוואה בה תביעו את רצונכם האמיתי לחלוקת העיזבון לאחר פטירתכם.

במידה ואתם מתלבטים אם לכתוב צוואה או לחלופין אתם מעוניינים בייעוץ בעניין, מומלץ לפנות לעו"ד מומחה לצוואות וירושות!

משרד עו"ד קלרפלד בעל ניסיון של שנים רבות בכתיבת צוואות ויוכל לעזור לכם לוודא כי כל הרכוש והזכויות שצברתם בעודכם בחיים, יחולק לקרובים ולחברים שלכם בדרך בה הנכם מעוניינים. משרד עו"ד קלרפלד יסייע לכם במציאת הדרך הטובה ביותר לכתוב את הצוואה, ויסייע לכם לכתוב אותה בהתאם לחוק ובצורה בהירה וברורה, כך שלא ניתן יהיה לערער עליה לאחר מותכם.

לקביעת פגישת ייעוץ, צרו קשר!