צוואה משותפת

מהי צוואה משותפת?

צוואה משותפת הינה צוואה הדדית בין בני זוג, בה הם מבקשים לקבוע הוראות צוואה משותפתשיחולו על שניהם בנוגע לחלוקת הרכוש המשותף שלהם לאחר פטירתם. צוואה משותפת הנפוצה ביותר הינה צוואה בה בני הזוג מורישים זה לזה את כל רכושם במידה ואחד מהם נפטר. הצדדים מסתמכים זה על צוואתו של זו, כאשר ניתן לערוך צוואה אותה בשני מסמכי צוואה שנערכו באותה עת או במסמך אחד החתום על ידי בני הזוג.

מתי מומלץ לכתוב צוואה משותפת?

צוואה משותפת מומלצת לבני זוג נשואים אשר יש להם ילדים משותפים. במצב זה, עריכת צוואה משותפת מבטיחה כי במות של אחד מבני הזוג, בן הזוג שנותר בחיים יוכל להמשיך את חייו ב"ראש שקט" מבלי לחשוש כי הוא יהיה תלוי ביורשים נוספים הזכאים לחלק מהעיזבון כגון ילדיהם המשותפים. לדוגמה: במצב בו לא קיימת צוואה משותפת או כל צוואה אחרת הקובעת כי הרכוש שצברו בני הזוג בחיים יועבר לבן הזוג שנותר בחיים – חוק הירושה קובע כי הרכוש יחולק בין בן הזוג שנותר בחיים לבין ילדיהם המשותפים, ואף ליורשים נוספים במצבים שונים. במצב זה, לא אחת, אנו נתקלים במקרים בו הילדים המשותפים מעוניינים למכור את הדירה בה גרו הוריהם ולעיתים בן הזוג שנותר בחיים ניאלץ למכור את הדירה המשותפת בעל כורחו, ולהעביר חלק מכספי המכירה לילדים.

מה היתרונות של צוואה משותפת?

1. מניעת סכסוכים משפטיים –
כמתואר לעיל, צוואה משותפת מונעת סכסוכים בתוך המשפחה מכיוון שיש הצהרה משותפת של בני הזוג בדבר חלוקת רכושם במקרה שאחד מהם נפטר. בדרך זו בן הזוג שנותר בחיים לא צריך לחשוש ממאבקים עם היורשים בעיקר בזמן כה קשה בו בן הזוג שהיה קרוב אליו הלך לעולמו. במצב זה, בן הזוג שנותר בחיים יוכל להשתמש ברכוש המשותף שצברו בני הזוג במהלך חייהם ככל שיראה לנכון.

2. ניתן לקבוע בצוואה משותפת מי יהיו היורשים לאחר שבן הזוג שנותר בחיים ילך לעולמו –
בצוואה משותפת בני הזוג יכולים לקבוע כי הרכוש המשותף שהועבר לבן הזוג שנותר בחיים, יועבר לילדיהם המשותפים לאחר מותו. היתרון בכך הוא כי בן הזוג שנפטר ראשון יוכל להבטיח כי במידה ובן הזוג שנותר בחיים ימשיך בחייו עם בת זוג אחרת, ואולי אף יהיו להם ילדים נוספים, לא יעביר את הרכוש המשותף ל"משפחתו החדשה". בדרך זו בני הזוג מוודאים כי ילדיהם המשותפים הם אלה שירשו את רכושם המשותף.

האם ניתן לבטל צוואה משותפת?

חוק הירושה מאפשר לבני זוג שערכו צוואה משותפת לבטל אותה בתנאים מסוימים, בהתאם לשלב בו התקבלה ההחלטה לבטלה:

1. ביטול צוואה משותפת כאשר בני הזוג עדיין בחיים –
במצב בו בני הזוג עדיין בחיים, בן הזוג אשר מעוניין בביטול צוואה משותפת, צריך למסור הודעה בכתב על ביטולה למצווה השני. לאחר שנמסרה ההודעה, הצוואה המשותפת של שני הצדדים מתבטלת באופן אוטומטי.

2. ביטול צוואה משותפת לאחר מות אחד מבני הזוג ובטרם חלוקת העיזבון  –
במצב בו בן הזוג שנותר בחיים מעוניין לבטל צוואה משותפת לפני חלוקת העיזבון – עליו לבצע הסתלקות מחלקו בעיזבון שהיה אמור לקבל לטובת ילדו או לטובת אחיו של המוריש.

3. ביטול צוואה משותפת לאחר מות אחד מבני הזוג ולאחר חלוקת העיזבון –
במצב בו בן הזוג אשר נותר בחיים מעוניין לבטל צוואה משותפת לאחר חלוקת העיזבון – עליו להשיב את כל מה שירש בעקבות הצוואה המשותפת. במצב בו לא ניתן להשיב את מה שירש, על בן הזוג שנותר בחיים מוטלת החובה להשיב את שווי המנה או החלק בעיזבון שירש.

במידה ואתם מעוניינים לכתוב צוואה משותפת מומלץ להתייעץ עם עורך דין מומחה לצוואות וירושות!

משרד עורכי דין קלרפלד בעל ניסיון רב שנים במתן ייעוץ בכל הנוגע לצוואות וירושות בכלל ובנוגע לצוואה משותפת בפרט. משרדינו יוכל לייעץ לכם באיזו דרך לכתוב את הצוואה, ולדאוג לאינטרסים של שני בני הזוג. יעוץ מקדים עם עו"ד מומחה מטעמנו יאפשר לכם לוודא כי עם מותכם הרכוש המשותף שצברתם יחולק בהתאם לרצונותיכם ואף ימנע בעתיד סכסוכים בתוך המשפחה.

 

לקביעת פגישת ייעוץ בנושא צוואה משותפת צרו קשר!