שעות נוספות – איך מחשבים אותן?
פעמים רבות אתם נדרשים על ידי המעסיק שלכם לעבוד שעות נוספות או שעומס העבודה שלכם מחייב אתכם מעבר לשעות העבודה הרגילות:
האם המעביד מחוייב לשלם לכם עבור השעות הנוספות? האם התשלום עבור השעות הנוספות שונה בגובהו מתשלום עבור עבודה בשעות העבודה הרגילות? האם העסקה בשעות נוספות מנוגדת לחוק? כמה שעות נוספות ביום ניתן לעבוד?
בעמוד זה ננסה לענות על שאלות אלו ועוד.
מהן שעות נוספות?
שעות נוספות הינן שעות החורגות מכמות שעות העבודה שנקבעו בחוק. מדובר בשעות עבודה שביצעתם מעל למכסת השעות ביום עבודה מלא או בשבוע עבודה מלא כפי שנקבעו בחוק שעות עבודה ומנוחה.
מי זכאי לגמול עבור שעות עבודה נוספות?
במידה ועבדתם מעבר לשעות העבודה עפ"י החוק הנכם זכאים לגמול עבור השעות נוספות:
1) עובד שאורך שבוע עבודתו הינו 5 ימים – יהיה זכאי לגמול עבור שעות נוספות החל מהשעה ה-9.
2) עובד שאורך שבוע עבודתו הינו 6 ימים – יהיה זכאי לגמול עבור שעות נוספות החלו מהשעה ה-8.
3) עובד במשמרת לילה ו/או ערבי שבתות – עפ"י החוק עבודה בלילה הינה עבודה שלפחות שעתיים ממנה נמצאות בטווח השעות 22:00–6:00).
4) עובד שעבד בחגים – בשבוע עבודה של 5 ימים החל מהשעה ה-9 ובשבוע עבודה של 6 ימים החל מהשעה ה-8.
איך מחשבים הגמול אליו אתם זכאים במידה ועבדתם שעות נוספות?
במידה ועבדתם מעבר לשעות העבודה הרגילות, הנכם זכאים לגמול עבור שעות נוספות בהתאם לחוק:
1) עבור השעתיים הראשונות – הנכם זכאים לשכר בגובה 125% מהשכר השעתי שאליו אתם זכאים.
2) החל מהשעה הנוספות השלישית – הנכם זכאים לשכר בגובה 150% מהשכר השעתי שאליו אתם זכאים.
3) שבתות וחגים – עבור עבודה בשבתות ו/או חגים הנכם זכאים ללא פחות מ-150% מהשכר ובמידה ועבדתם בשעות נוספות הנכם זכאים לתגמול עבורם. לעניין חישוב ימי חג – הימים הרלבנטים הינם ראש השנה, יום כיפור, סוכות, פסח, יום העצמאות ושבועות.
מי לא זכאי לתשלום עבור שעות נוספות?
בחוק שעות עבודה ומנוחה נקבעו חריגים לחוק אשר לא זכאים לגמול עבור שעות עבודה נוספות:
1) בעלי תפקידים: שוטרים ועובדים בבתי הסוהר, עובדי מדינה שתפקידם מחייב עבודה מחוץ לשעות עבודה רגילות, יורדי יום ועובדי דיג, אנשי צוות אויר.
2) עובדים בתפקידי הנהלה.
3) עובדים הדורשים מידה מיוחדת של אמון אישי.
4) עובדים שתנאי עבודתם ונסיבותיה אינם מאפשרים למעביד פיקוח על שעות העבודה שלו.
שעות נוספות והפרשות לפנסיה
ככלל, התשלום עבור שעות נוספות אינן חלק מהשכר שלכם לענין הפרשות לפנסיה, גם אם מדובר בשעות נוספות גלובליות. יחד עם זאת, הפסיקה הכירה במקרים בהם החלוקה של השכר לשעות רגילות ושעות נוספות הינה פיקטיבית, כאשר מטרתה היחידה הינה להפחית את השכר הקובע לצורך הפרשות סוציאליות, ובמקרים כאלה הדבר יכול להיחשב כתשלום גלובלי בגין שעות עבודה נוספות כחלק מהשכר לצורך הפרשות לפנסיה. לדוגמה: אדם שמעולם לא עבד שעות נוספות בפועל, אך המשכורת שלו מחולקת לשעות עבודה רגילות ושעות עבודה נוספות, נראה כי החלוקה נעשתה בצורה פיקטיבית כדי לא לספק לו תנאים סוציאלים ובהתאמה לכך המעסיק יחוייב להפריש לו כספים לפנסיה גם משעות העבודה הנוספות.
כמובן, במידה ויש הסכם בין המעסיק לעובד כי הסכום בגין השעות הנוספות יהווה חלק מהפרשות הפנסיוניות, אין שום בעיה להיטיב עם העובד מעבר לחוק ולפסיקה, אך כאמור מדובר ברשות ואין חובה כזו על המעסיק.
תשלום עבור שעות נוספות לעובד מבלי שניתנה הסכמה לכך ע"י המעביד
ככלל, אינכם רשאים לעבוד בשעות נוספות החורגות משעות העבודה הרגילות שלכם ללא הסכמת מעסיקכם. יחד עם זאת, הפסיקה הכירה בשנים האחרונות במקרים בהם המעסיק היה מודע לכך שהעובד עובד בשעות נוספות אך בכל זאת לא תגמל אותו על כך והעלים עין. במקרים כאלה, במידה ויש באפשרותכם להוכיח כי נדרשתם לעבוד בשעות נוספות על מנת להספיק את עבודתכם במסגרת תפקידכם, וכי המעסיק שלכם היה מודע לכך, ייתכן והנכם זכאים לתגמול מלא עבור העבודה בשעות הנוספות.
במידה ועבדתם שעות נוספות במקום עבודתכם ולא תוגמלתם בהתאם, פנו לעורך דין!
לידיעתכם, בשנים האחרונות יש חובה על המעסיק לנהל פנקס עבודה הכולל שעות העבודה (כולל שעות נוספות) שעבד העובד.
כלומר, במידה ועבדתם בשעות עבודה נוספות, הדבר צריך להיות מתועד בדו"ח הנוכחות שלכם ובפנקס העבודה.
על מנת להוכיח כי עבדתם בשעות נוספות במידה והמעסיק שלכם מתכחש לכך, או לחלופין לא מספק לכם עותק מפנקס העבודה או דו"ח הנוכחות, אנו ממליצים לעקוב אחרי רישום זה או לכל הפחות לבצע רישום ידני לעצמכם אודות השעות הנוספות שביצעתן בכל יום.
במידה וקופחתם בתשלום עבור שעות נוספות שביצעתן, פנו אל עורך דין מומחה בדיני עבודה. באמצעות תלושי השכר שלכם ותיעוד של השעות הנוספות, עורך דין מומחה לדיני עבודה יעזור לכם לחשב מה הסכום אליו הנכם זכאים מהמעסיק שלכם ויוודא כי תקבלו אותו על פי דין.
לידיעתכם, במידה והמעסיק שלכם לא קיים חובתו בהתאם לחקיקה ולפסיקה ונמנע מלשלם לכם שעות נוספות, יש באפשרותכם לפנות ליחידה לאכיפה במשרד התמ"ת ולהגיש נגדו תלונה, זאת ללא קשר לתביעתכם לקבלת הכספים עבור השעות הנוספות.
משרד עורכי דין קלרפלד מתמחה בדיני עבודה בכלל ובקבלת זכויות עבור שעות נוספות בפרט ובעל ניסיון רב שנים בניהול מו"מ מול המעסיק ובתביעות הקשורות לכך, בבתי המשפט השונים ברחבי הארץ.