אפלייה במקום העבודהאפלייה במקום העבודה – לנו יש פתרונות!

הגעתם לראיון עבודה מקצועי ופתאם התחילו לשאול אתכם שאלות שלא נראות קשורות כלל למקום העבודה:
האם אתם עושים מילואים? האם אתם נשואים? מה התכנון שלכם לגבי הרחבת משפחה?
מחד, התשובות לשאלות אלה יכולות להשפיע מאוד על התקבלותכם למקום העבודה, מנגד, אינכם מבינים איך זה קשור ליכולות המקצועיות שלכם בתור עובדים.

אז מה קורה?

בשנים האחרונות אנו נחשפים לעובדה כי אוכלוסיות רבות מרגישות את האמור על בשרם בעת חיפוש מקום עבודה –
אישה בהריון תתקשה מאוד למצוא מקום עבודה, אם בכלל, במידה ותצהיר על כך בראיון עבודה.
גבר ו/או אישה שעושים מילואים מעל ל-40 יום בשנה, פעמים רבות יידחו עוד בשלב הראיון.
גבר ו/או אישה בני 50 ומעלה יתקשו בכלל להגיע למעמד של ראיון עבודה.
כל המקרים הנ"ל הם רק דוגמאות מעטות לאוכלוסיות מסוימות המתקשות במציאת מקום עבודה בישראל. למרות שהחוק אוסר על המעסיקים לשאול שאלות מהסוג האמור הדבר קיים במציאות באופן יומיומי והתופעה רק הולכת וגדלה.

סוגים שונים של אפלייה

חוק שוויון הזדמנויות בעבודה קובע כי למעביד אסור להפלות בין עובדיו או בין דורשי עבודה מחמת מין, נטייה מינית, מעמד אישי, הריון, טיפולי פוריות והפרייה חוץ גופית, הורות, גיל, גזע, דת, לאום, ארץ מוצא, השקפה, מפלגה ושירות מילואים. יחד עם זאת, לא אחת, אוכלוסיית העובדים נתקלים באפלייה בעת קבלה לעבודה ובאפלייה במקום העבודה עצמו.

ניתן מספר דוגמאות:

1. אפלייה במקום העבודה בשל גיל
בדרך כלל האוכלוסייה הנפגעת באפלייה מסוג זה הינה האוכלוסייה המבוגרת. פעמים רבות אדם המעוניין להתקבל למקום עבודה מסורב עוד בטרם קראו את קורות חייו, בטענה שגילו לא מתאים למקום העבודה. בנוסף, אנו נתקלים במקרים רבים של עובד או עובדת מעל לגיל 50 המפוטרים ממקום עבודתם בטענות שונות כגון: מקום העבודה רוצה אנשים צעירים לארגון, גם ככה אתם בגיל הקרוב לפנסיה, אתם שחוקים וצריך לרענן את אוכלוסיית העובדים ועוד. כמובן, בגיל זה קשה למצוא מקום עבודה חדש אם בכלל. החוק קובע כי לא ניתן להפלות דורשים למקום עבודה מחמת גיל, לא ניתן לשנות תנאי עבודה בשל גיל וכי אין לפגוע בקידום או למנוע הכשרה מקצועית בשל גיל.

2. אפלייה במקום העבודה מחמת מין
פעמים רבות ששומעים על אפלייה משייכים זאת לאפליית נשים. בכל שנה אנו נתקלים בחוסר שוויוניות במקומות העבודה בין נשים לגברים – הן לענין גובה השכר והן לעניין תפקידים בדרגות ניהוליות. ניתן לראות כי למעשה התרבות הארגונית ממשיכה להיות בשליטה גברית. לא אחת, מעסיקים מאמינים כי נשים בהיותן אימהות ישקיעו פחות זמן במקום העבודה, וכי הן אינן מתאימות לתפקידים ניהולים הבנויים על "טהרת המין הגברי". למרות שהדבר אסור על פי חוק, ולמרות שמחקרים רבים מוכיחים כי דוקא אימהות יעילות יותר במקום העבודה מתוך הידיעה שהן מוגבלות בשעות העבודה, עדיין אנו נתקלים באפלייה במקום העבודה מחמת מין באופן יומיומי.
יצוין כי אפלייה זו מצויה גם בקרב גברים ולא רק באוכלוסיית הנשים. דוגמה לכך הינו פסק דין שניתן ע"י בית המשפט לענייני עבודה אשר קבע כי יש לפצות מאמן כושר שפוטר עקב אפלייה במקום העבודה מחמת מין, בטענה שהיו יותר מדי מאמנים גברים במכון הכושר.

3. אפלייה במקום העבודה עקב הריון
נשים כיום, חושבות מספר פעמים לפני שהן נכנסות להריון בשל החשיבה על הקריירה ואיך זה יכול להשפיע עליהן במקום העבודה. החוק אמנם מגן על נשים בהריון (לדוגמה: על מנת לפטר אישה בהריון עם ותק של מינימום חצי שנה במקום העבודה צריך להשיג אישור של משרד התמ"ת), אך בפועל האפלייה עדיין קיימת בשלבים שונים במקום העבודה. אישה למשל שרוצה להתקבל למקום עבודה לא תספר שהיא בהריון מהחשש שלא יקבלו אותה. אישה שחוזרת למקום העבודה, מגלה פעמים רבות כי תנאיה במקום העבודה הופחתו, וכי קידומה עוכב להבדיל מעמיתיה הגברים.
הבשורות הטובות בעניין הן שניתן לתבוע על כך את המעסיק, ופעמים רבות נשים גם זכו בכספים רבים.

4. אפלייה במקום העבודה של אנשים עם מוגבלות
שיעורי התעסוקה במדינת ישראל של אנשים עם מוגבלות הינה נמוכה ורבים מאוכלוסייה זו לא עובדים כלל. הסיבה לכך פעמים רבות לא נעוצה בעובדה שמוגבלותם לא מאפשרת להם לעבוד, אלא העובדה שיש למעסיקים תפיסה מוטעית של אוכלוסייה זו. למשל: מעסיקים רבים נרתעים מלהעסיק אנשים עם מוגבלות מהמחשבה המוטעית כי מדובר בעובדים פחות יעילים, פחות מוכשרים ותלותיים. בנוסף, ישנם מקומות עבודה שלא ערוכים לאוכלוסייה זו מבחינת תנאי המשרד (שירותים מתאימים, מעלית וכו'). כל הסיבות הנ"ל לא מצדיקות אפלייה במקום העסקתם של אנשים עם מוגבלות והחוק אוסר זאת במפורש.

במידה וחשתם אפלייה במקום עבודתכם או בקבלה למקום עבודה אל תוותרו ופנו באופן מיידי לעורך דין מומחה לדיני עבודה!

לידיעתכם, ככלל, לאחר הגשת תביעתכם בגין אפלייה במקום העסקתם, הנטל להוכיח שלא בוצעה אפלייה הינו על המעביד. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שפעמים רבות העובד הינו בורג קטן במערכת ובעל כוח מועט, ועל כן הנטל על כתפי המעביד שיש לו הכלים להוכיח אחרת.
חשוב לדעת כי לא ניתן להגיש תביעה בשל אפלייה במקום העבודה בכל עת. החוק קובע התיישנות מקוצרת של 3 שנים מהיום בו נוצרה העילה, ועל כן, במידה והפלו אתכם מכל סיבה שהיא במקום עבודתכם, מומלץ לפנות לעו"ד מומחה לדיני עבודה.
משרד עורכי דין קלרפלד בעל ניסיון רב שנים ומומחה לדיני עבודה בכלל ולאפלייה במקום העבודה בפרט. ביכולתנו לעזור לכם לקבל פיצוי ראוי במידה ונפלתם קורבן לאפלייה במקום העבודה.

לפגישת ייעוץ עם עורך דין מומחה לדיני עבודה צלצלו כבר היום:

09-8995871