הודעה מוקדמת

הודעה מוקדמת של מעסיק שרוצה לפטר עובד או של העובד שמעוניין להתפטר – אסור לזלזל בה! העונש – קנס כספי!

עובדים יקרים – יום אחד מבלי שום התראה המעביד שלכם מודיע לכם שאתם מפוטרים.

מעבידים יקרים – יום אחד מבלי שום התראה העובד המסור שלכם מודיע לכם שהוא מתפטר.
בשני המצבים חוק הודעה מוקדמת מגן עליכם ונותן לכם זמן להיערך למצב החדש הקיים.

חוק קובע כי הן העובד והן המעביד מחוייבים במתן הודעה מוקדמת בטרם סיום היחסים ביניהם. כלומר, על המעסיק להודיע לעובד בטרם פיטוריו, ועל העובד להודיע  למעסיק לפני התפטרותו.

מטרתו של החוק הינה לתת זמן למי מהצדדים להיערך ולהתכונן לסיום היחסים ביניהם. בדרך זו המעביד יוכל להיערך לקליטת עובד חדש ובמידת הצורך העובד שעוזב יוכל לחפוף אותו ולהכניס אותו כמה שיותר מהר למקום העבודה, ומנגד, העובד המפוטר יוכל להיערך לעתידו ולחפש מקום עבודה חדש.

פיטורין ע"י המעסיק – חובות המעסיק על פי חוק

מעסיק המעוניין לפטר עובד מחוייב לתת לו הודעה מוקדמת בכתב, בה יפרט את תאריך הוצאת ההודעה והמועד בו ייכנסו הפיטורים לתוקף.

מספר הימים מראש שהמעסיק מחוייב לתת ההודעה מסוג זה יקבעו בהתאם לאופי העבודה (עובד בשכר חודשי או שעתי), ולוותק של העובד במקום העבודה:

עובד בשכר חודשי 

1) במהלך ששת חודשי העבודה הראשונים – במהלך ששת חודשי עבודתו הראשונים זכאי העובד להודעה מוקדמת של יום אחד עבור כל חודש עבודה. לדוגמה: אם העובד עבד 5 חודשים, הוא יהיה זכאי ל- 5 ימי.

2) עובד שעבד בין חצי שנה לשנה – העובד זכאי ל-6 ימי הודעה מוקדמת על עבודתו בחצי השנה הראשונה, ותוספת של יומיים וחצי עבור כל חודש עבודה נוסף מעבר לחצי שנה. לדוגמה: אם העובד עבד 10 חודשים, הוא זכאי ל-6 ימים עבור החצי שנה הראשונה + 10 ימים עבור ארבעת החודשים הנוספים (2.5 ימים עבור כל חודש נוסף).
3) עובד שעבד מעל לשנה – העובד זכאי לחודש ימים.

עובד בשכר שעתי/שבועי

1) במהלך שנת העבודה הראשונה – עובד שעבד פחות משנה יקבל הודעה מוקדמת של יום אחד עבור כל חודש עבודה. לדוגמה: אם העובד עבד 7 חודשים הוא יהיה זכאי להודעה מוקדמת של 7 ימים.
2) עובד שעבד למעלה משנה ופחות משנתיים – זכאי להודעה מוקדמת של 14 יום בתוספת של יום אחד עבור כל שני חודשי עבודה במהלך השנה. לדוגמה: עובד שעבד שנה וחודשיים זכאי ל-14 ימי  + יום נוסף עבור חודשיים עבודה – סה"כ 15 ימי.
3) עובד שעבד למעלה משנתיים ופחות משלוש שנים – זכאי להודעה מוקדמת של 21 יום בתוספת של יום אחד עבור כל שני חודשי עבודה במהלך השנה השנייה. לדוגמה: עובד שעבד שנתיים וחודשיים זכאי ל-21 ימי + יום נוסף עבור חודשיים עבודה – סה"כ 22.
4) עובד שעבד למעלה משלוש שנים – זכאי לחודש ימים.

מעסיק רשאי לוותר על עבודה בפועל של העובד בתקופת ההודעה המוקדמת

פעמים רבות המעסיק לא מעוניין שהעובד ימשיך לעבוד אצלו מהרגע בו הודיע לו כי הוא מפוטר או מהרגע בו העובד מודיע לו כי הוא מתפטר. הסיבות לכך בין השאר הוא החשש שהעובד יפגע בתוצר בעבודה ו/או ישפיע על חבריו למקום העבודה מכיוון שהיחסים הסתיימו באופן לא נעים בינו לבין המעסיק.

לאור האמור, חוק מאפשר למעביד לוותר על עבודה בפועל של העובד בתקופת ימי ההודעה המוקדמת ומנגד הוא מגן על העובד ומחייב את המעסיק בפיצוי לעובד בגובה השכר המלא שהיה מקבל אם היה עובד בתקופת זו. הסדר זה מאפשר למעסיק מחד לשמור על העסק שלו ולעובד מנגד להיערך למציאת מקום עבודה חדש מבלי לחשוש לבעיות כספיות.

אי מתן הודעה מוקדמת מוביל לסנקציות כספיות לעובד ולמעביד!

עובד ומעביד שלא טרחו ולא נתנו הודעה מפיטורים בהתאם לחוק חשופים לסנקציות כספיות:

מעביד שפיטר ולא נתן הודעה מוקדמת  – ישלם לעובד פיצוי השווה לשכר עבודה רגיל בתקופה שלגביה לא נתנה הודעה מראש.
עובד שלא נתן הודעה מוקדמת להתפטרות – בהתאם לחוק יצטרך לשלם למעסיק פיצוי בסכום השווה לשכר הרגיל בעד כל התקופה שלא נתן לגביה הודעה מראש.

 

  • על מנת להימנע מהוצאות מיותרות וכדי לפעול בהתאם לחוק, במידה ואתם מעוניינים לפטר עובד או לחלופין הנכם מעוניינים להתפטר מומלץ להתייעץ עם עורך דין מומחה בתחום.
    משרד עורכי דין קלרפלד מומחה בדיני עבודה

 

לקביעת פגישת ייעוץ בדיני עבודה בנוגע להתפטרות, פיטורים ועוד

צלצלו כבר היום:

09-8995871