תביעת אבהות לנפטר

מקרה שהיה – בני זוג לא נשואים נכנסו להריון וכשבוע לאחר שהילד נולד, ובטרם רשמו את שם האב במשרד הפנים, האב נפטר. כאשר האישה פנתה למשרד הפנים על מנת לרשום את שם האב בתעודת הלידה של התינוק, משרד הפנים סרב בטענה שלא ניתן להוכיח שהוא האב האמיתי,ועל כן יש לפנות לבית משפט בתביעת אבהות לנפטר.

זוהי דוגמה אחת מיני רבות למצבים בהם האבא כבר לא בחיים ולא רשום בתעודת הלידה של הילד. במצבים אלה, במידה והאימא מעוניינת כי הרשויות יכירו באבא כאביו של הילד, יהיה עליה לפנות לבית המשפט לענייני משפחה ולהגיש תביעת אבהות לנפטר. זו תביעה מורכבת אשר בעקבותיה עולות שאלות רבות: כיצד בית המשפט מכריע בתביעת מסוג זה? האם ניתן בכלל להגיש תביעת אבהות לנפטר בבית המשפט? מה השיקולים שבית המשפט לוקח בחשבון? האם יש צורך להוציא את גופתו של הנפטר מהקבר על מנת לקבוע כי הוא האב הביולוגי, או ניתן להשתמש בדגימות גנטיות של בני משפחתו? על כל שאלות אלו ועוד ננסה לענות במאמר זה.

יש לכם שאלות בנושא? צלצלו:

09-8995871

מה השיקולים של בית המשפט במתן החלטה בתביעת אבהות לנפטר?

תביעת אבהות לנפטר יש להגיש לבית המשפט לענייני משפחה במקום מגוריו של הילד, אשר יש לו סמכות להכריע בשאלה האם האדם שנפטר הוא אביו של הילד. תביעת זו, הינה תביעה מורכבת לאור העובדה שהנפטר כבר לא בחיים ולא ניתן לשמוע עדות מפיו לגבי השאלה האם הוא מתנגד לתביעת האבהות או לחלופין, האם הוא טוען שהוא האב הבילוגי של הילד. בתביעת אבהות לנפטר, בית המשפט לענייני משפחה מכריע בסוגיה לאחר שבחן את טובתו של הילד. בחינת טובתו של הילד מתבצעת על סמך הנסיבות, העדויות והראיות שהביאו הצדדים לתביעה, וכן על סמך בדיקות של אנשי מקצוע מטעם בית המשפט כגון עובדת סוציאלית ופסיכולוגית קלינית.

האם ניתן לפסוק בתביעה בעזרת בדיקת רקמות של קרובי משפחת הנפטר?

ככלל, הדרך הקלה ביותר לקבוע האם אדם הוא אביו הביולוגי של הילד, היא ביצוע בדיקת רקמות להוריו של הילד ולילד עצמו. הדבר הופך להיות מורכב יותר כאשר מדובר באדם שנפטר. הוצאת גופה של אדם שנפטר על מנת לבצע בדיקת רקמות כרוכה בפרוצדורה לא פשוטה וכן, בכאב גדול למשפחה אשר לא תמיד מוכנה להוציא את גופתו של הנפטר לצורך תביעת אבהות לנפטר. כמו כן, ככל שעוברות השנים מיום קבורתו של הנפטר, כך קשה יותר לקבוע על סמך הבדיקות הגנטיות, האם הוא אכן אביו של הילד.

הפתרון לכך הוא בדיקת רקמות לקרובי המשפחה של האב שנפטר. כיום, עם התקדמות המדע, בית המשפט יכול  לקבוע האם הנפטר הינו אביו הביולוגי של הילד על סמך בדיקות רקמות לקרוביו מדרגה ראשונה כגון: הורים ואחים. היתרון בלקיחת בדיקת רקמות מקרובי משפחתו של הנפטר (להבדיל מפתיחת קבר של הנפטר) הוא שמדובר בהליך לא פולשני, מהיר יותר ומדויק דיו כדי לקבוע האם הנפטר הוא האב של הילד. כמו כן, בבדיקת רקמות של קרובי הנפטר אין צורך בפרוצדורה המורכבת של הוצאת הנפטר מהקבר וכל הכרוך בכך.

האם ניתן לחייב הורים להוציא את גופת בנם שנפטר עקב התביעה?

בדיקת רקמות לקרוביו של אדם שנפטר, הינה פתרון אידיאלי לתביעת אבהות לנפטר במצב בו לא מעוניינים להוציא את גופתו של האב הנטען מהקבר. נשאלת השאלה, מה קורה במצב בו קרובי משפחתו של האב שנפטר לא מעוניינים לתת בדיקת רקמות? האם ניתן להורות על הוצאת גופתו של האב הנטען מהקבר, במידה והוריו ו/או קרובי משפחתו מתנגדים לכך?

התשובה לכך היא חיובית. בית המשפט לענייני משפחה כבר דן בעבר בתביעת אבהות בה קרובי משפחתו של הנפטר סרבו לתת בדיקת רקמות. בתביעה זו בית המשפט לענייני משפחה קבע כי יש לפתוח את הקבר של הנפטר על מנת לבצע בדיקות גנטיות. קביעה זו נעשתה על סמך נסיבות המקרה והקביעה כי טובתו של הילד במקרה הזה יהיה לגלות מיהו אביו.

האם ניתן לפסוק בתביעת אבהות לנפטר ללא ביצוע בדיקת רקמות?

ככלל, לבית המשפט לענייני משפחה יש את הסמכות לקבוע בתביעת אבהות לנפטר, כי האדם הנפטר הוא אכן אביו של הילד, וזאת מבלי לבצע בדיקות רקמות. יחד עם זאת, מדובר במקרים יוצאי דופן וכי יש להביא לבית המשפט עדויות וראיות חזקות מאוד אשר יכולות לשכנע את בית המשפט באופן שלא יכול להשתמע אחרת, כי אכן הנפטר הוא אביו של הילד. כך למשל באחד המקרים שהונחו בפניו של בית המשפט לענייני משפחה, היועץ המשפטי לממשלה ביקש לפסוק כי יש לבצע בדיקת רקמות על מנת לקבוע שהנפטר הוא אביה של הילדה. באותו מקרה, בית המשפט קבע כי אמנם בדיקת רקמות היא הראייה הטובה ביותר לאבהות, אך אין באי ביצועה כדי לשלול את האפשרות לשכנע את בית המשפט באבהות גם בדרכים אחרות. באותו מקרה נפסק כי יש להכיר בנפטר כאביה של הילדה על סמך עדים רבים שהכירו את הילדה כבתו של הנפטר, בהסתמך על היכרות עמו, עם הילדה ועם האימא של הילדה, וכן על סמך תמונות וראיות נוספות שהביאה האימא לפתחו של בית המשפט אשר סייעו בהחלטה.

תביעת אבהות לנפטר הינה תביעה מורכבת לאור העובדה שהאב הנטען כבר לא בחיים. כל מקרה נבחן על ידי בית המשפט לגופו של עניין, וכן על סמך ראיות ועדויות. משרדנו בעל ניסיון רב שנים בדיני משפחה ויוכל לסייע לכם בהליך תביעת אבהות לנפטר בדיסקרטיות במקצועיות וברגישות המתאימה.

 

לקביעת פגישת ייעוץ עם עו"ד מומחה צלצלו:

09-8995871