הסכם לחיים משותפים – הפתרון לשקט כלכלי ונפשי לבני זוג ידועים בציבור
מהו הסכם לחיים משותפים?
הסכם לחיים משותפים הינו הסכם המסדיר את הזכויות והחובות בין בני זוג המנהלים זוגיות וחיי משפחה אשר לא מעוניינים להתחתן ו/או מנועים מלעשות כן. במקרים אלו, בני הזוג למעשה מנהלים זוגיות וחיי משפחה כמו כל זוג נשוי אך מסיבות אידיאולוגיות או מסיבות שלא תלויות בהם, לא חלות עליהם החובות והזכויות של בני זוג נשואים בהתאם לחוק יחסי ממון. לדוגמה: בני זוג בהם האיש הוא כהן והאישה גרושה, בני זוג מאותו מין, בני זוג המתנגדים למסד את הזוגיות שלהם באופן רשמי וכיוצ'.
למה חשוב לחתום על הסכם לחיים משותפים? הרי אנחנו לא נשואים בכלל!
למרות שבני הזוג לא נשואים, עצם החיים המשותפים ביחד לאורך תקופה, מקום מגורים משותף ושיתוף כלכלי, יוצרים לא אחת יחסים זוגיים המכונה: "בני זוג ידועים בציבור". בתחילת הדרך זוגות שניהלו משק בית משותף, לא הוכרו בחקיקה ופסיקה, ולא הוטלו על מי מבני הזוג חובות וזכויות אחד כלפי השני. עם ההתקדמות וההכרה בסוגים שונים של זוגיות במהלך השנים, החקיקה והפסיקה החלה להטיל חובות וזכויות על בני זוג ידועים בציבור הכוללים: זכויות סוציאליות (כגון ביטוח זקנה וביטוח שארים), זכות למזונות, זכות לרכוש (למשל לאחר פטירת בן הזוג) ועוד. יחד עם זאת, חוק יחסי ממון (הקובע כלל כי בעת פרידה של בני זוג נשואים הנכסים שצברו יחדיו יחולקו באופן שווה), לא חל על בני זוג ידועים בציבור, ועל כן, במידה של פרידה בין בני הזוג חלוקת הרכוש הופכת להיות בעייתית ומורכבת. איזה רכוש יש לחלק? האם גם את הרכוש שבני הזוג צברו לפני הזוגיות ביניהם? ממתי למעשה בני הזוג נחשבים לבני זוג ידועים בציבור? האם מהרגע שעברו לגור ביחד או לאחר מכן? הסכם יכול לתת מענה לכל השאלות הנ"ל ולמנוע את הבלבול והמתח הרב הקיים בהליך פרידה כך שהכל יוסדר מראש ובהסכמה הדדית בין בני הזוג.
רוצים להתייעץ בנושא? צלצלו:
09-8995871
מה ההבדל בין הסכם ממון להסכם לחיים משותפים?
על פי חוק יחסי ממון, לאחר החתימה על הסכם ממון יש לאשרו בבית המשפט לענייני משפחה, בבית הדין הרבני או אצל נוטריון – בהתאם לנסיבות המקרה. לעומת זאת, אין חובה בחוק באישור של גורם כלשהו לאחר חתימה על הסכם לחיים משותפים על מנת לתת לו תוקף משפטי. אף על פי כן, מומלץ לאשר הסכם בבית משפט לענייני משפחה במטרה לחזק את מעמדו המשפטי, כך שבעת פרידה, יהיה קשה לטעון כנגד ההסכם. בנוסף, הסכם מסוג זה בדרך כלל יהיה רחב יותר מהסכם ממון, לאור העובדה שהרבה סוגיות בעניין הזוגיות בין בני זוג ידועים בציבור עדיין לא מוסדרות בחקיקה ובפסיקה.
ממה מורכב הסכם לחיים משותפים?
מטרתו של הסכם זה הינו לתת מענה לסוגיות העולות בין בני זוג המנהלים משק בית משותף, החל מיסוד הקשר, חיי היומיום, חלוקה כלכלית, ילדים, וכלה במצב בו הקשר מסתיים בין אם בהחלטה לפרק את הקשר ובין אם מדובר בפטירה של אחד מבני הזוג. הסכם כולל בדרך כלל פרק הצהרתי בו בני הזוג מצהירים כי הם מקיימים משק בית משותף וכי הם מתחייבים לנהוג בתום לב ובכבוד אחד כלפי השני. לאחר פרק ההצהרות, יפורטו רצונות הצדדים אשר כוללים בין השאר את דרך חלוקת הנכסים והרכוש שהצדדים צברו במהלך השנים טרם תחילת החיים המשותפים, ובמהלכם. בין השאר, הצדדים יפרטו רצונותיהם לעניין מקום המגורים, נכסי מקרקעין שרכשו או שהיו ברשותם לפני חייהם המשותפים, כלי רכב, מוניטין, מתנות, פנסיה, ביטוחים, חשבונות, ירושות ועוד. בנוסף, הסכם יכול גם לכלול סוגיות מגוונות ושונות כגון: איבוד כושר שיפוט, רצון בן הזוג במידה של מחלה קשה ועוד.
במידה והחלטתם כי הנכם מעוניינים בהסכם לחיים משותפים, מומלץ לפנות לעו"ד בעניין
עו"ד מומחה לעריכת הסכמים לחיים משותפים יאפשר לכם לערוך הסכם רחב ומקיף דיו, אשר בשאיפה יכסה כל סיטואציה עכשווית או עתידית שאתם עלולים להיתקל בה ולא חשבתם עליה בעצמכם. בנוסף, עורך דין מומחה יוודא כי רצון שני הצדדים בא לידי ביטוי בהסכם לחיים משותפים, כך שבמקרה של פרידה, בני הזוג לא יוכלו לבוא בטענות אחד כלפי השני כי ההסכם לא מבטא את רצונו, ובשאיפה הסכם זה יאפשר לכם לסיים את היחסים ביניכם עם כמה שפחות חיכוכים. עורך דין מומחה, ובעל ניסיון גם יוכל לסייע לכם בנושאים שאינכם מסכימים עליהם, ואף יוכל להציע לכם פתרונות יצירתיים כך שההסכם יהיה מאוזן לכל אחד מכם באופן פרטני. משרד עו"ד קלרפלד בעל ניסיון רב בדיני משפחה בכלל ובכתיבת ועריכת הסכמים לחיים משותפים בפרט.
לקביעת פגישת צלצלו: