משמורת משותפת על ילדים

משמורת משותפת

בעת הגירושין, במידה ויש ילדים לבני הזוג, עולה שאלת המשמורת ואצל מי יגורו הילדים. רבים סוברים כי הדרך הטובה ביותר לעזור לילדים לעבור את הגירושים ולהסתגל למצב החדש עד כמה שניתן, היא לקבוע כי להורים תינתן משמורת משותפת בה שניהם יהיו למעשה המשמורנים על הילדים.

משמורת משותפת הינו הסדר של הורות שווה בו ההורים חולקים ביניהם באופן שווה את גידול הילדים והטיפול ביניהם. במצב זה לילדים יש בפועל שני בתים כאשר הטיפול בהם, הדאגה לצרכיהם כמו גם השהות של כל אחד מהם אצל ההורים מתחלקת ביניהם פחות או יותר באופן שווה.

רוצים להתייעץ בנושא? אל תחכו! צלצלו עוד היום:

09-8995871

משמורת מסוג זה אינה מחייבת כי הילדים ישהו שבוע אחד אצל האב ושבוע לאחר מכן אצל האם, חלוקת הזמנים נקבעת בהתאם לרצון והיכולת של הצדדים. כך למשל יש הורים המעדיפים לחלק את השבוע כך שהילדים ישהו במחצית השבוע אצל הורה אחד ומחצית השנייה אצל הורה אחר, ובאותה מידה ניתן לקבוע שביום אחד הילדים ישארו אצל האב וביום אחר אצל האם.

מה היתרונות?

• מעורבות מלאה של ההורים בגידול ובחייהם של הילדים –
משמורת, מאפשרת לשני ההורים להיות מעורבים בכל ההחלטות הקשורות לגידולם הכוללות בין השאר החלטות בנוגע לחינוך, בריאות, חוגים ועוד. להבדיל ממשמורת משותפת, כאשר המשמורת נתונה רק לאחד מההורים, ולשני ניתנים הסדרי ראייה, פעמים רבות להורה עם הסדרי הראייה יש פחות יכולת להשפיע בהחלטות היומיומיות בשל הזמן הפחות שהוא מבלה עם הילדים ומהסיבה שהילדים חוזרים בסופו של יום לבית של ההורה המשמורן.
• הילדים סובלים פחות מפרידת ההורים –
משמורת משותפת מאפשרת לילדים להיות בקשר רציף והדוק עם שני ההורים ללא התחושה של אובדן של מי מהם. כמו כן, משמורת משותפת מחייבת שיתוף פעולה מלא בין ההורים בכל הנוגע לגידולם של הילדים כך שבאופן טבעי הדבר מצמצם קונפליקטים ומתחים בין ההורים וכך הילדים סובלים פחות עד כמה שניתן.

מה החסרונות?

• הגבלה במקום המגורים –
משמורת מחייבת כי ההורים יגורו בסמוך אחד לשני ועל כן הם מוגבלים במידה והיו מעוניינים לעבור מסיבות כגון שינוי מקום עבודה, מציאת נכס אטרקטיבי לגור בו וכדו'.
• בלבול מצד הילדים – יש הטוענים כי המעבר בין שני בתים יכולה לבלבל את הילדים ולערער את בטחונם ולעתים עדיף כי יהיה להם בית אחד המוגדר מקום מגוריהם אליו הם חוזרים בסופו של יום.

על פי אלו פרמטרים בוחן בית המשפט האם ניתן לקבוע משמורת משותפת?

העיקרון המכריע בעניין קביעת משמורת בבתי המשפט הינו טובתם של הילדים. בעבר, לבתי המשפט לענייני משפחה הייתה נטייה לקבוע כי המשמורת תינתן לאם וכי לאב יקבעו הסדרי הראייה. מגמה זו משתנה בשנים האחרונות ולא אחת בית המשפט נותן זכויות שוות לאם ולאב בכל הקשור לגידול הילדים.
בהתאם לכך, יש עלייה ניכרת בקביעת משמורת משותפת, תוך כדי בחינה האם מתקיימים הפרמטרים המאפשרים משמורת זו בין ההורים:
1. בחינת מסוגלות הורית – בית המשפט בוחן האם לשני ההורים יש רמת מסוגלות הורית גבוהה המאפשרת משמורת משותפת.
2. מערכת יחסים טובה בין ההורים – בית המשפט בוחן האם קיימת מערכת יחסים בין ההורים הכוללת תקשורת חיובית, כבוד הדדי, יכולת שיתוף פעולה, גמישות וכו'
3. קרקע מוכנה להליך – בית המשפט יבחן האם מתקיימים התנאים הסביבתיים והארגוניים כגון: מגורים קרובים בין ההורים, יכולת כלכלית של שני ההורים, זמן פנוי לטיפול בילדים וכיוצ'.
ללא קיום התנאים לעיל, בית המשפט לא יאפשר משמורת משותפת המחייבת שיתוף פעולה מלא בין ההורים. בטרם ההחלטה על סוג המשמורת בהם אתם מעוניינים מומלץ להתייעץ עם עורך דין מומחה לדיני משפחה הליך הגירושים הינו הליך מורכב על אחת כמה וכמה שיש ילדים בעניין. פעמים רבות סוגיית המשמורת על הילדים מאפשרת לצד אחד ללחוץ על הצד האחר לקבל כספים בתמורה למתן משמורת הילדים, כך שבפועל, סוג המשמורת נקבעת לא בהכרח לטובת הילדים. עורך דין מומחה לדיני משפחה ינתב אתכם להליך הנכון והמתאים ביותר עבורכם בהתאם לרצונכם ובהתאם לטובתם של הילדים. משרד עורכי דין קלרפלד מתמחה בדיני משפחה בכלל ובמשמורת משותפת בפרט וייתן לכם מענה מהיר, מקצועי ואישי!

 

לקביעת פגישת ייעוץ עם עורך דין מומחה צלצלו:

09-8995871