בקשה לשינוי גיל – לא דבר מובן מאליו

מתחילת קום המדינה וגם נכון לשנים האחרונות, מדינת ישראל קלטה כמות עצומה של עולים חדשים ממדינות ומתרבויות שונות. החיפזון לעלות לישראל והקושי בשפה בעת ההגעה לישראל הוביל לכך שישנם אזרחים רבים במדינה אשר תאריך לידתם בתעודת הזהות אינו נכון, נכון חלקית או כלל לא נרשם. כידוע, לקביעת גילו של אדם יש משמעויות רבות לאורך כל שנות חייו בין אם מדובר בתאריך הגיוס ובין אם מדובר בזכויות לפנסיה בעת הפרישה, ועל כן, המחוקק הסדיר את הענין בחוק קביעת גיל, בו נקבע כי על מנת לשנות את גילו של אדם יש להגיש בקשה לשינוי גיל לבית המשפט לענייני משפחה.

מדוע צריך לפנות לבית המשפט לענייני משפחה בבקשה לשינוי גיל ולא ניתן לבצע זאת מול משרד הפנים?

בקשה לשינוי גיל יש להגיש בבית המשפט לענייני משפחה באזור מגוריכם בו אתם רשומים בתעודת הזהות שלכם.
המשמעות של בקשה מסוג זה, בעלת השלכות רבות, הן על המבקש והן על גורמים נוספים כגון: ביטוח לאומי, מקום העבודה של המבקש, מועד זכאות לקצבאות, מועד גיוס ועוד. כאשר אדם מבקש לשנות את גילו, הוא מבקש לעשות זאת מתוך מטרה מסוימת – למשל: לצאת לפנסיה בתאריך מוקדם או מאוחר יותר, להתגייס לצה"ל בתאריך מוקדם או מאוחר יותר, הרצון שיכירו בגילך האמיתי במקום עבודה או אל מול בן/בת זוג ועוד. תפקידו של ביהמ"ש הוא לבחון לעומק את הראיות המובאות בבקשה לשינוי גיל לאור המשמעויות האמורות לעיל, דבר שיכול להכביד על משרד הפנים ואין זה מתפקידו לעשות כן.

מה הקריטריונים של ביהמ"ש לענין?

כאשר הנכם מגישים בקשה לשינוי גיל עליכם להוכיח שני תנאים מצטברים:
א. תאריך הלידה הכתוב בתעודת הזהות הינו תאריך שגוי –
אדם אשר מראה לבית המשפט כי תאריך הלידה שלו הכתוב לו בתעודת הזהות הוא 00/00/1998, ברור כי הוכיח כי תאריך הלידה בתעודת הזהות הינו תאריך שגוי. אנו נתקלים במקרים כאלה בקרב עולים למשל אשר לא ידעו להעיד על גילם המדויק אלא רק על השנה בה נולדו. במקרים אחרים הרבה יותר קשה להוכיח כי התאריך שגוי ועל כן יש להביא הוכחות לעניין. המסמכים היכולים לסייע בכך הינם: תעודת לידה, תעודות מבתי ספר שונים וכל מסמך היכול להעיד כי תאריך הלידה הכתוב בתעודת הזהות שגוי.
ב. יש להביא הוכחות לכך שנולדתם בתאריך המבוקש שכתבתם בבקשה –
במקרים בהם עמדתם בנטל להוכיח כי תאריך הלידה שלכם הכתוב בתעודת הזהות הינו תאריך שגוי, עליכם גם להוכיח מדוע תאריך הלידה לו אתם טוענים בבקשה לשינוי גיל, הוא התאריך הנכון. יש לציין כי לא מספיקה אמרה שלכם כי" "אמרו לכם שנולדתם בחג מסוים או בתאריך מסוים", עליכם להביא הוכחות על מנת לשכנע את ביהמ"ש כי התאריך המבוקש הוא אכן התאריך בו נולדתם.

במידה ואין לי ראיות בדמות מסמכים להוכחת גילי, האם אני יכול להביא עדים שיסייעו לי?

ככלל, ביהמ"ש רשאי מטעמים מיוחדים שירשמו, לסטות מדיני הראיות אם הוא מוצא לנכון על מנת לקבוע את גילו האמיתי של האדם. המשמעות היא שיש באפשרותך להביא עדים למשל שנכחו בעת לידתך כגון: אחים, הורים וכיוצ', אשר יוכלו לסייע לשכנע את ביהמ"ש מהו גילך הנכון. יחד עם זאת, חשוב לציין כי ביהמ"ש נזהר מלקבל תביעות לשינוי גיל בשל המשמעויות שצוינו לעיל, ועל כן, מומלץ לעשות ככל שביכולתך על מנת גם להשיג מסמכים וראיות בכתב לגילך האמיתי.

האם אני יכול להגיש בקשה לשינוי גיל לאדם שנפטר?

כן, במצבים מסוימים ניתן לשנות את גילו של אדם שנפטר. למידע נוסף בעניין לחץ כאן.

במידה והנכם מעוניינים להגיש בקשה לשינוי גיל – מומלץ להתייעץ עם עורך דין בטרם הגשת הבקשה!

עורך דין מומחה בנושא, יכול לסייע לכם לנסח את הבקשה בצורה בהירה ועניינית כך שלא יהיו שאלות פתוחות בעניין. בנוסף, עורך דין גם יסייע לכם בהמצאת הראיות המתאימות עד כמה שניתן וייעץ לכם מהם המסמכים שכדאי לצרף לבקשה לשינוי גיל על מנת להוכיח טענותיכם.

משרדינו בעל ניסיון רב בבקשות לשינוי גיל אשר התקבלו בבתי המשפט לענייני משפחה בכל הארץ.

לקביעת פגישת ייעוץ צלצלו עוד היום:

09-8995871