הסכם ממוןהסכם ממון – כדאי?

מזל טוב! הגעתם לרגע המיוחל בו החלטתם להתחתן ולמסד את הקשר ביניכם למשך כל חייכם. אך האם באמת מדובר בקשר לכל החיים?
החיים מלמדים אותנו כי לעולם לא נוכל לדעת מה צופה לנו העתיד בין אם מדובר בקריירה, משפחה ועל אחת כמה וכמה בזוגיות המשתנה לאורך השנים. הבעיה העיקרית היא שפעמים רבות אנו מבינים זאת בדיעבד ומצטערים שלא פעלנו בעניין קודם.
כפי שתוכלו לראות בהמשך, הסכם ממון הוא אחד הכלים המאפשר לבני זוג שעומדים להתחתן שקט כלכלי ונפשי בנוגע לעתידם וכל שנותר הוא להגיע לחופה ולהתחתן.

מהו הסכם ממון?

הסכם ממון הינו חוזה בין בני זוג נשואים, ידועים בציבור, או בני זוג העומדים להינשא – בו הם מסדירים את עניין הרכוש ביניהם בהתאם לרצונם במקרה של פרידה בעתיד. בעזרת הסכם זה, בני הזוג יכולים להסדיר את חלוקת הנכסים אשר צברו במהלך החיים המשותפים הכוללים בין השאר: מקום מגורים, נכסי מקרקעין שרכשו, כלי רכב, חשבונות, פקדונות, קרנות נאמנות, ביטוחים, פנסיה, מוניטין, מתנות, ירושות ועוד. חשוב לציין כי בהסכם ממון בני הזוג יכולים להסדיר את ענייניהם הרכושיים בכל דרך הנראית להם והמוסכמת ע"י שניהם בהתאם לנסיבות.

רוצים לדעת עוד צלצלו:

09-8995871

האם יש חובה לאשר הסכם ממון בבית המשפט?

ככלל ובהתאם לחוק יחסי ממון, לאחר עריכת הסכם ממון בין בני הזוג יש לאשרו בבית המשפט לענייני משפחה, בבית הדין הרבני או אצל נוטריון – הכל בהתאם לנסיבות. הסכם המקבל תוקף של פסק דין למעשה גובר על הוראות חוק יחסי ממון בו נקבע כי במקרה של פרידה או גירושין, הרכוש והזכויות שנצברו בין הצדדים יחולקו באופן שווה בשווה, ומאפשר לצדדים לחלק הנכסים ביניהם כראות עיניהם וכפי שהוסכם על כך מראש. המטרה של המחוקק בחיוב באישור הסכם ממון הינה לוודא כי ההסכם אכן בוצע ע"י הצדדים וכי נחתם מתוך רצונם הטוב והחופשי, ללא כל לחץ, מרמה, השפעה בלתי הוגנת של מי מהצדדים או כל צד הקשור לעניין, וכי כל אחד מבני הזוג מבין היטב את המשמעות של חתימה על הסכם ממון והתוצאות המשפטיות הקשורות לכך.

היתרונות והחסרונות בחתימה על הסכם ממון

קשר הנישואין הינו למעשה קשר משפטי היוצר חובות וזכויות בין בני הזוג אחד כלפי השני. בעקבות כך, במידה ובני הזוג מתגרשים, קיים למעשה גם סיכון כלכלי בעיקר לבן הזוג שהגיע עם הרבה ממון בטרם הנישואין.
במידה ואחד מבני הזוג מגיע לנישואים עם פער כלכלי גדול מבן זוגו, הסכם מסוג זה יכול לאפשר לו להגן על רכושו במידה ויתגלו מחלוקות עם בן/בת הזוג, וכך יוכל להבטיח כי יישאר באותו מעמד כלכלי אליו נכנס בטרם הנישואין.
כמו כן, הסכם מאפשר לבני הזוג לשלוט בחלוקת הנכסים ביניהם במידה ויתגרשו ולא לתת את ההחלטה לידי בית המשפט, לעורכי הדין ואף יכול למנוע סחיטה של אחד מבני הזוג את השני. לדוגמה: בעזרת הסכם ניתן למנוע מצב בו אחד מבני הזוג יתנה מתן גירושין בתמורה לקבלת רכוש ו/או ויתור על כספים אליהם הוא זכאי מבן הזוג. כמובן גם שהסכם ממון יאפשר פרידה ללא חיכוכים בין בני הזוג עד כמה שניתן לאור העובדה שלא יצטרכו להתווכח ביניהם על אופן ודרך חלוקת הנכסים לאור העובדה שהדבר כבר יהיה מוסדר מראש והוסכם מבעוד מועד בין בני הזוג.
אפשר לומר כי החיסרון העיקרי בהסכם ממון הוא בחוסר הנעימות לבקש מבן הזוג ליצור אותו ולחתום עליו. לא אחת, בקשה שכזו נתפסת כהבעת אי אמון בקשר בכלל ובבן הזוג בפרט, ויכול לגרום לריבים ולחיכוכים בין הצדדים בטרם הנישואים ובמהלכם. יחד עם זאת, לאור היתרונות האמורים לעיל, ואף לאור שיעור הגירושין שעולה משמעותית בשנים האחרונות, נראה כי הדבר הנכון הוא לעקוף את מכשול "אי הנעימות" ולחתום על הסכם ממון שיגן עליכם.

אז מאיפה מתחילים והאם מומלץ להתייעץ עם עו"ד בעניין?

לאחר שעברתם את המשוכה של אי הנעימות בבקשה להסכם ממון, הגעתם לשלב בו עליכם לכתוב אותו, להגיע להסכמה בעניין ולחתום עליו. איך עושים זאת?
בראש ובראשונה מומלץ לכל אחד מבני הזוג לשבת עם עצמו ולחשוב מה הדברים שיהיו חשובים לו בעתיד לעניין הנכסים במידה של גירושין. מכיוון שיש קושי כלשהו בלתכנן צעדייך לקראת הגירושין, על אחת כמה וכמה בזמן שהנכם עומדים לכרוך את חייכם עם אדם שבשאיפה תחיו איתו לנצח, מומלץ לפנות לחבר או קרוב משפחה בעל ניסיון שיכול לעזור לכם לחשוב על נקודות נוספות שלא עלו. יחד עם זאת, חשוב לוודא כי מדובר ברצונות שלכם ולא של חברכם או קרוב המשפחה איתו התייעצתם.
לאחר מכן מומלץ לבני הזוג לשבת יחדיו ולדון בנקודות שעלו בשאיפה להגיע להסכמה מלאה ולהסכם כתוב עד כמה שניתן.
בשלב הבא, מומלץ לפנות אל עורך דין מומחה בדיני משפחה בכלל ובכתיבת הסכם ממון בפרט. הסכם מהווה מסמך משפטי בעל חשיבות גבוהה שיכול להשפיע על עתידם של מי מבני הזוג. בנוסף, עורך דין פעמים רבות יחשוף אתכם לנקודות נוספות שלא חשבתם להוסיף, ואף יעזור לכם למלא עד כמה שניתן כל נקודה וכל חור בהסכם כך שבמקרה של גירושין, חלוקת הנכסים תבוצע בצורה חלקה עד כמה שניתן.
בנוסף, במידה ויש חיכוכים בין בני הזוג עורך דין מומחה יוכל לעזור לגשר על הפערים ואף להציע הצעות יצירתיות שיובילו להסכם מאוזן וראוי בין בני הזוג.

בסוף ההליך ולאחר חתימת ההסכם עורך הדין יוכל לסייע לכם באישור הסכם הממון או לחלופין לבצע עבורכם את ההליך מול בית המשפט לקבלת פסק דין המאשר באופן חוקי את הסכם הממון.

משרדינו בעל ניסיון רב בכל הקשור לנושא דיני משפחה ובפרט בכתיבת הסכמי ממון, כך שהרצונות של כל אחד מבני הזוג יבוטאו כראוי בהסכם בצורה מקצועית, הוגנת ומאוזנת.

לקביעת פגישת ייעוץ עם עורך דין מומחה בנושא צלצלו:

09-8995871