שינוי שם משפחה לילד

מקרה שקרה: אישה אשר התגרשה מבעלה ולהם ילד משותף, נישאה מחדש ושינתה את שם משפחתה לשם משפחתו של בעלה הנוכחי. באותו מקרה האבא הביולוגי בכלל לא היה בתמונה, לא ראה את הילד וגם לא שילם מזונות. לאחר נישואיה, האישה ביקשה ממשרד הפנים לשנות את שם משפחתו של בנה לשם משפחתו של בעלה הנוכחי כי ממילא האב הביולוגי לא היה בתמונה. להפתעתה הרבה קבלה סירוב ממשרד הפנים, למרות העובדה שמדובר בילד בשר מבשרה, אשר האב הביולוגי לא מכיר בו בכלל. כך גילתה האישה שעדכון שם משפחה לילד אינו דבר של מה בכך, וכי במצבים רבים הורה המעוניין בשינוי שם משפחה לילדו צריך לבקש זאת מבית המשפט לענייני משפחה.

לקביעת פגישת ייעוץ עם עו"ד דיני משפחה מומחה בנושא צלצלו:

09-8995871

כיצד עלי לפעול כאשר אני מעוניין לבצע שינוי שם משפחה לקטין?

על מנת לקבוע האם לפנות למשרד הפנים או לבית המשפט לענייני משפחה בבקשה לשינוי שם משפחה לילד, יש לבחון שני פרמטרים: א) האם יש הסכמה בין ההורים לשינוי שם משפחה לילדיהם, ב) במידה ויש הסכמה, יש לבחון מהו שם המשפחה החדש אשר ההורים מעוניינים לתת לילדם:

  1. שינוי שם משפחה לילדים במצב בו אין הסכמה בין ההורים
    מדובר במצב בו אחד מההורים מעוניין לבצע שינוי שם משפחה לילדים ואילו השני מתנגד לכך. הדוגמה השכיחה ביותר לכך הוא מצב בו ההורים גרושים, והאם אשר התחתנה בשנית מעוניינת לבצע שינוי שם משפחה לילדים לשם משפחתם המשותף שלה ושל בעלה הנוכחי. במצב זה על ההורה המעונין בשינוי שם משפחה לפנות לבית המשפט לענייני משפחה, אשר תפקידו לבחון את טובתו של הילד ולהכריע האם לאשר שינוי שם משפחה לילדים.
  1. שינוי שם משפחה לילדים במצב בו יש הסכמה בין ההורים
    במצב בו יש הסכמה בין ההורים לעניין, ישנם מקרים בהם יש חובה לפנות לבית המשפט לענייני משפחה, וישנם מקרים בהם ניתן לפנות למשרד הפנים בבקשה משותפת, ומשרד הפנים רשאי לאשר זאת:

א) המצבים בהם יש צורך לפנות לבית המשפט, למרות שיש הסכמה בין ההורים –
* במצב בו ההורה מבקש שינוי שם משפחה לקטין, משם משפחה של הורה ביולוגי אחד לשם משפחה של הורה ביולוגי שני, יש לפנות לבית המשפט לענייני משפחה גם אם שני ההורים נתנו הסכמתם לשינוי. יצויין כי אין קשר לשאלה האם ההורים נשואים או לא.
* במצב בו הילד נושא שם משפחה משותף להורים וכעת הם מבקשים שינוי שם משפחה כך ששם המשפחה של הילד יהיה שם משפחה של אחד מההורים בלבד, יש לפנות לבית המשפט. לדוגמה: שם משפחת האב: רותם-לוי. שם משפחת האם: רותם-כהן, שם משפחת הקטין: רותם. ההורים מבקשים שינוי שם משפחה לקטין  כך ששמו יהיה לוי בלבד.

ב) המצבים בהם אין צורך לפנות לבית המשפט 
* אישה, אשר נולד לה ילד בהיותה פנויה, הנושא את שם משפחתה, ולאחר מכן נישאה לאב הביולוגי של אותו הילד – רשאית לבקש ממשרד הפנים שינוי שם משפחה לקטין לשם משפחתו של האב הביולוגי.
* ילד הנושא שם משפחה של אחד מהוריו, ושני ההורים מבקשים שינוי שם משפחה לשם משפחת שני ההורים. לדוגמה: שם משפחת האב: לוי, שם משפחת האם: כהן, שם משפחת הקטין כשמה של האם: כהן, ושני ההורים מבקשים שינוי שם משפחה לילד ל – כהן לוי.
* ילד הנושא שם משפחה של אחד מהוריו, ושני ההורים מבקשים שינוי שם משפחה לקטין לשם המשפחה המשותף לשני ההורים. לדוגמה: שם משפחת האם הוא: רותם-כהן, שם משפחת האב: רותם-לוי, שם משפחת הקטין: רותם-כהן. ההורים יכולים לבקש לשנות את השם המשפחה לשם משפחה אחד המשותף לשניהם: רותם.
* ילד הנושא שם משפחה של אחד מהוריו המורכב משני שמות משפחה, וההורה השני נושא שם משפחה אחד. ההורה בעל שני שמות המשפחה מוריד שם משפחה אחד ומבקש שינוי שם משפחה לילד כך שגם אצל הילד יורידו שם משפחה אחד. לדוגמה: שם האב: רותם לוי, שם האם: אברהם. שם משפחתו של הקטין: רותם לוי. האב מוריד את שם המשפחה רותם ונשאר עם השם משפחה לוי, ומבקש שינוי שם משפחה לילד כך ששם משפחתו של הילד יהפוך מרותם לוי ל – לוי.
* כאשר ההורים מבקשים לשנות את סדר שמות המשפחה של הילד. לדוגמה: שם משפחתו של הילד: כהן-לוי, וההורים מבקשים שינוי שם משפחה לילד כך שיהיה: לוי-כהן.

כיצד בית המשפט מכריע בתביעות לשינוי שם משפחה לקטין?

בתביעות לשינוי שם משפחה לקטינים, תפקידו של בית המשפט בראש ובראשונה הוא לבחון מהי טובתו של הקטין. תחילה, לאחר הגשת התביעה, על ההורה השני לתת את תגובתו לבקשה לשינוי שם משפחה לילדו. כאשר אין הסכמה בין הצדדים וגם במצבים שההורה השני לא נתן תגובתו (למרות שהתביעה נמסרה לו על פי דין), בית המשפט ייעזר בשירותים הסוציאלים על מנת לקבוע מהי טובתו של הקטין. כך למשל, בית המשפט יכול לקבוע כי יש לתת תחילה תסקיר בעניינו של הקטין ע"י עובדת סוציאלית ו/או פסיכולוגית אשר תבחן את המצב המשפחתי של הקטין ואת טובתו, ורק לאחר מכן, בית המשפט יפסוק בבקשה.

מה קורה במצב בו הילד עצמו מעוניין לבצע שינוי שם משפחה?

במקרים בהם הילד הוא זה שמעוניין לבצע שינוי שם משפחה, עליו לפנות להוריו ולבקש את הסכמתם. במידה ורק אחד מההורים מסכים לכך, על מנת לבצע שינוי שם משפחה, על אותו הורה לפנות לבית המשפט. במצב בו אף אחד מההורים לא נותן הסכמתו, הילד ייאלץ לחכות עד לגיל 18 ולפנות למשרד הפנים בבקשה לשינוי שם משפחתו.

במידה ואתם מעוניינים לבצע שינוי שם משפחה לילדיהם, מומלץ לפנות לעו"ד מומחה לדיני משפחה!

עו"ד מומחה לדיני משפחה בכלל ולשינוי שם משפחה לילד/ה בפרט, יוכל לסייע ולהדריך אתכם בתביעה ו/או בבקשה לשינוי שם משפחה לילד/ה בבית המשפט לענייני משפחה. משרד עורכי דין קלרפלד, בעל ניסיון רב שנים בכל הקשור לבקשות לשינוי שם משפחה לילד. עורכי הדין במשרד יוכלו ללוות אתכם החל מהגשת הבקשה לשינוי שם משפחה לילדיהם לבית המשפט לענייני המשפחה, וכלה בליווי מלא של ההליך עד לקבלת פסק דין. כמו כן, עורכי הדין במשרד יוכלו גם לסייע לכם בניהול מו"מ מול ההורה המתנגד, במטרה להגיע להסכמה בין הצדדים מבלי לערב את בית המשפט במידה וניתן.

לקביעת פגישת ייעוץ עם עו"ד דיני משפחה מומחה בנושא שינוי שם משפחה לילד צלצלו:

09-8995871