שאלות נפוצות בדיני נזיקין

נזקי רכוש:

ש: בעקבות הגשמים הרבים דירתי הוצפה ונגרם לי נזק רב לרכוש, האם אני זכאי לפיצוי וממי?

ת: במידה ויש לכם ביטוח לדירה, עליכם לבחון את הפוליסה ולראות האם יש נזקים שהפוליסה מכסה במקרה של הצפת דירה עקב גשמים ובאילו סוגי נזקים מדובר. בנוסף, במקרים מסוימים, כאשר דירתכם מוצפת עקב גשמים, אפשר לתבוע את העירייה או את הרשות המתאימה במידה והן לא עשו את המוטל עליהן בכל הקשור ליצירת תשתית ראויה לניקוז המים ותכנון ראוי של הכבישים באזור מגוריכם.

ש: נסענו לחופשה בחו"ל ואיבדו לי את המזוודה, האם אנחנו זכאים לפיצוי? במידה וכן, ממי?

ת: בהנחה שדיווחתם על איבוד המזוודה, יש באפשרותכם לפנות לחברת הטיסות בבקשה לפצות אתכם עבור איבוד המזוודה ותכולתה. על פי אמנת מונטריאול (אשר נכנסה לתוקף בישראל בשנת 2011) ניתן לדרוש מחברת התעופה פיצוי, אך כנגד האחריות המוחלטת הקיימת באמנה, ישנה הגבלה לסכום הפיצוי שהמוביל חייב בו בכל מקרה. בנוסף, האמנה מחייבת פנייה בכתב לחברת התעופה תוך זמן מוגבל ועל כן מומלץ לפנות במיידי לחברת התעופה לקבלת פיצוי.

 

נזקי גוף:

ש: האם אני מחויב לצרף חוו"ד מומחה לתביעה בגין נזק גוף?

ת: בתביעות נזקי גוף אשר לא קשורות לתאונת דרכים, הנך מחויב לצרף כבר לכתב התביעה חוות דעת רפואית מטעמך התומכת בטענותייך. בתביעת תאונת דרכים לעומת זאת, בית המשפט הוא הממנה מומחה מטעמו להערכת הנזק. יש לציין כי עלות חוות דעת מקצועית אינה זולה, ולעתים אף "לא משתלם" להגיש את התביעה בשל עלותה. אמנם לבית המשפט יש סמכות לוותר על הגשת חוות דעת מטעמים מיוחדים שירשמו אך מדובר במקרים יוצאי דופן בהם הצלחת להוכיח כי הינך נמצא במצב כלכלי קשה.

 

תביעות נגד משרד הביטחון:

ש: נפצעתי בעקבות עבודתי במשרד הביטחון אך נקבעה לי נכות נמוכה אשר לא מקנה פיצויים, האם בכל זאת להגיש תביעה מול משרד הביטחון?

ת: בכל מקרה אנו ממליצים להגיש תביעה למשרד הביטחון ללא קשר לשיקול הכלכלי של גובה הפיצוי הכספי שיינתן לך. הכרה של משרד הביטחון בנכותך (גם אם מדובר בנכות נמוכה) תאפשר לך לתבוע כספים נוספים ממשרד הביטחון במידה ויוחמר מצבך במצבים מסוימים. בנוסף, ההכרה של משרד הביטחון בנכותך יכולה לזכות אותך בהטבות נוספות בהמשך כגון מענקים למיניהם ופטור מתשלומי מיסים.

 

ועדות רפואיות:

ש: האם אני זכאי להיות מיוצג ע"י עורך דין בוועדה רפואית?

ת: כל אדם זכאי לייצוג משפטי בוועדה רפואית כל עוד הוא נוכח באותו מעמד בעצמו. יצוין כי עורך דין מומחה בעניין יוכל לסייע לך להשיג הכרה רפואית נרחבת יותר מכיוון שיש לו את הידע איזה מידע להציג בפני הוועדה הרפואית ומה הן הזכויות המגיעות לך על פי חוק. עורך דין מומחה בוועדות רפואיות יודע מה הקריטריונים הנדרשים ויוכל לייעץ לך לעניין גובה הפיצוי אליו אתה זכאי בגין נכותך ולסייע לך בהגדלת הפיצויים אליהם אתה זכאי.

 

חברות ביטוח:

ש: מהו סעיף חריג בפוליסת ביטוח?

ת: במקרים רבים הפוליסות של חברות הביטוח כוללות סעיף חריג אשר מהווה תנאי שבהתקיימו המבוטח לא יהיה זכאי לפיצויים מכוח הפוליסה למרות נכותו. למשל: במידה והפציעה ארעה במילואים, מצב בו המום שבגינו טוענים לכספים מחברת הביטוח קיים מזמן הולדת התינוק, במקרה בו עסקתם בספורט אתגרי וכיוצ'.
יחד עם זאת, חשוב לדעת, שגם אם חברת הביטוח טוענת כי נפלתם לסעיף החריג בפוליסת הביטוח ואינכם זכאים לפיצוי, פעמים רבות יש באפשרותכם לקבל את כספי הביטוח על אף סירובה של חברת הביטוח. לדוגמה: במקרים בהם חברת הביטוח לא העבירה אליכם את הפוליסה במלואה (כולל סעיף ההחרגה), במצבים בו סעיף ההחרגה לא מתייחס באופן ספציפי לטענתכם ועוד. על כן, גם אם חברת הביטוח דחתה את טענתכם לקבלת פיצוי בגין סעיף חריג, מומלץ לפנות לעורך דין מומחה בעניין אשר יבדוק האם למרות הסירוב הנכם זכאים לתשלום מחברת הביטוח.

 

לשון הרע:

ש: האם עליי להוכיח את הנזק שנגרם לי בתביעת לשון הרע?

ת: בתביעת לשון הרע המחוקק מאפשר לתובע לתבוע את האחראי לביצוע העבירה לפי חוק איסור הרע, בסכום של עד 50,000 ₪ ללא הוכחת נזק. יש לציין כי אם תוכל להוכיח כי האדם אותו אתה תובע התכוון לפגוע בך בפרסמו את דבר לשון הרע, בית המשפט יכול גם לחייבו בסכום של עד 100,000 ₪ ללא הוכחת נזק.

 

תאונות תלמידים:

ש: בתי בת ה-10 נפצעה במהלך החופש הגדול בעת ששיחקה בגינה ליד הבית, האם אני זכאי לפיצוי דרך בית הספר?

ת: על פי חוק חינוך חובה, בתך חייבת להיות מבוטחת בביטוח תאונות אישיות באמצעות הרשות החינוכית שבתחום שיפוטה נמצא מוסד החינוך שבו היא לומדת. למרות שהפציעה ארעה בחופש הגדול, עדיין ניתן לדרוש פיצוי בגין הפציעה בנסיבות המתאימות, מכיוון שהביטוח חל על בתך 24 שעות ביממה לאורך כל השנה כולל החופש הגדול. יש לציין כי הפיצוי במסגרת הפוליסה ניתן ללא קשר לשאלת האשמה בעניין התאונה ומי אחראי לה, וללא קשר לעובדה שהתאונה ארעה מחוץ לכותלי מוסד החינוך בו בתך לומדת.

 

תאונת עבודה:

ש: נפגעתי בדרכי לעבודה – ממי אני זכאי לפיצוי?

ת: בהנחה והינך עומד בקריטריונים של תאונת עבודה ונפצעת בדרכך לעבודה, המוסד לביטוח לאומי וחברת הביטוח של המעביד שלך הם האחראים לתשלום פיצוי בגין תאונת העבודה. ככלל, הנך זכאי לשני תשלומים במידה ואתה עומד בתנאים הנדרשים: א) דמי פגיעה למשך תקופת היעדרותך ממקום העבודה ועד 90 ימים ראשונים. ב) במידה ונוצרה לך נכות עקב תאונת העבודה הנך זכאי לקצבת נכות מעל לדרגת נכות מסוימת. יש לציין שאם תאונת העבודה ארעה בעקבות רשלנות של המעביד שלך, יש באפשרותך לתבוע עקב רשלנות את חברת הביטוח של המעביד ובמידה ואין לו ביטוח את המעביד עצמו.
למידע נוסף בנושא תאונות עבודה.

 

רשלנות רפואית:

ש: במידה ונפגעתי בגין רשלנות רפואית של בית החולים, איך אוכל להשיג מסמכים שיוכיחו זאת?

ת: חוק זכויות החולה קובע כי לכל מטופל יש את הזכות לעיין בתיקו הרפואי ולהעתיקו. עלייך לפנות למחלקת תיעוד רשומות במוסד בו טיפלת ולדרוש העתק מהרשומה הרפואית שלך. יש לציין כי בדרך כלל העתקת התיק כרוכה בתשלום. לאחר קבלת המסמכים הרפואיים אנו ממליצים לפנות לעורך דין המומחה לרשלנות רפואית אשר יוכל לבחון אותם ולתת לך ההערכה האם יש לך עילה לתביעה ברשלנות רפואית.

 

רשלנות מקצועית:

ש: איך אני יכול להוכיח שעורך הדין שלי פעל ברשלנות מקצועית בתביעה שלי ובגלל זה הפסדתי?

ת: רשלנות מקצועית היא מעשה ומחדל המהווים סטייה מנורמת התנהגות מקצועית מקובלת אשר בעל מקצוע סביר לא היה עושה אותם ובעקבות כך נגרם לך נזק. על מנת להוכיח כי עורך הדין שלך התרשל עלייך להוכיח כי התקיימו שלושה תנאים מצטברים: א) התקיימה התנהגות בלתי סבירה או בלתי זהירה של עורך הדין כלפייך. ב) היחסים בינך לבין עורך הדין הטילו עליו חובה שלא לנהוג כפי שנהג. ג) נוצר לך נזק בעקבות ההתנהגות הרשלנית של עורך הדין. יש לציין כי בית המשפט בוחן את קיומם של התנאים הללו על בסיס הנורמות המקצועיות הנהוגות והמקובלות בתחום המקצועי בו הוא עוסק.

 

תאונות/פציעות ספורט:

ש: נפצעתי בחדר כושר בזמן שיעור ספינינג, ממי אני זכאית לפיצוי?

ת: החוק בישראל מחייב את מכוני הכושר לבטח את המשתמשים במתקנים שלהם בפוליסת ביטוח. על כן, במצב בו נפצעת בעקבות פעילות ספורט במסגרת חדר הכושר, תוכל לתבוע פיצויים ישירות מחברת הביטוח בו מבוטח מכון הכושר, ללא קשר לשאלת האשמה בפציעה. בנוסף, במידה והתאונה התרחשה עקב רשלנות או אשמה של המכון (למשל: תחזוק לקוי של אופני הכושר אשר גרמה לפציעתכם), ניתן לתבוע את המכון בתביעת רשלנות.

 

פציעה מבעלי חיים:

ש: ננשכתי מכלב ובעקבות כך נוצרו לי פציעות רבות בגופי עם צלקות, האם אני זכאי לפיצוי?

ת: בתביעה עקב נשיכה של כלב יש באפשרותך לתבוע את בעלי הכלב. בתביעה זו אין צורך להוכיח כי הבעלים של הכלב התרשל (כמו בתביעת רשלנות), אלא יש להוכיח את התרחשות האירוע של הנשיכה ואת הנזק שנגרם לך. במידה והצלחת להוכיח את האמור, הדרך היחידה של הבעלים של הכלב להתגונן היא להוכיח אחד מהדברים הללו: א) הייתה התגרות בכלב. ב) תקפת את הבעלים של הכלב או את בן זוגו או את הילד שלו. ג) ביצעת עבירה של השגת גבול במקרקעין של הבעלים של הכלב. במידה ובעל הכלב לא יוכל להוכיח את אחת מהטענות הללו, תהיה זכאי לפיצוי.

 

תאונות בשטח ציבורי:

ש: אימי נפגעה בדרכה לתחנת אוטובוס, בגדיה נקרעו והיא שברה את כף רגלה, האם היא זכאית לפיצוי?

ת: על מנת לבדוק tם אימך זכאית לפיצוי יש לבחון האם הבעלים של המקום הציבורי התרשלו\ ובשל כך התרחשה התאונה. למשל, במקרה שלך יש לבחון האם אימך היא נפלה בעקבות בלטה שלא הייתה במקום, עבודות תשתית שביצעו באזור וכיוצ'. במידה ואכן היה מפגע שבעקבותיו אימך נפגעה, יש לבדוק מי אחראי לקיום המפגע. ככלל, העריה או הרשות שבה אימך נפצעה אמורה לדאוג שהמדרכות שלה יהיו תקינות, אך ייתכן וקבלן של העיריה או בעל עסק מקומי הוא האחראי למחדל. לאחר בירור המידע האמור, עלייך לתבוע את האחראי למחדל ולדרוש ממנו פיצוי הן בגין הנזק לרכוש והן בגין הנזק הפיזי ואף הנפשי (במידה וקיים) שנגרם לאימך.

ניתן גם לראות עמוד תאונת עבודה

 

לשאלות ולפרטים נוספים צור קשר