הסדרת מעמד לבן זוג זר בחיים משותפים
עם התקדמות הטכנולוגיה, והיכולת לנסוע ממקום למקום יחסית בקלות, אנו עדים במדינת ישראל לתיירים רבים ועובדים זרים מכל רחבי העולם. בהתאם לכך ובאופן טבעי ניתן לראות גידול בישראל בכל הקשור לזוגות "מעורבים", כאשר אחד מבני הזוג הוא אזרח זר ואילו בן הזוג השני הינו אזרח ישראלי. זוגות אלה חווים קשיים כאשר בני הזוג לא נשואים ובן הזוג הזר מבקש להישאר בארץ מעבר לזמן שאושר לו, ו/או לחלופין בן הזוג הזר השוהה בחו"ל מבקש לשהות בישראל באופן קבע. כתוצאה מכך, רבים מבני הזוג המעורבים לא מודעים לכך כי ניתן לבקש הסדרת מעמד לבן זוג זר בחיים משותפים בישראל, גם אם בני הזוג לא נשואים וגם אם אין בכוונתם להתחתן.
כיצד ניתן לבצע הסדרת מעמד לבן זוג זר בחיים משותפים?
בעבר, לא ניתן היה לבצע הסדרת מעמד לבן זוג זר בחיים משותפים ועל כן, בן הזוג הזר היה צריך למצוא קטגוריה אחרת המאפשרת לו להישאר בישראל (למשל: עובד זר), או בלית ברירה, בני הזוג היו נאלצים לנהל קשר זוגי מרחוק או במדינה אחרת מחוץ ישראל. למעשה, בעבר אפשרו הסדרת מעמד לבן זוג זר רק במצב בו היה נשוי לאזרח ישראלי. עם השנים הכירו במדינת ישראל בזוגיות של אותם זוגות מעורבים ובהתאם לכך, כיום קיים נוהל במשרד הפנים המאפשר הסדרת מעמד לבן זוג זר בחיים משותפים לרבות בני זוג מאותו מין. הנוהל למעשה מגדיר מהי הדרך להגיש את הבקשה להסדרת מעמד לבן זוג זר בחיים משותפים למשרד הפנים, אלו מסמכים צריך לצרף לבקשה ומה הפרוצדורה בעניין במשרד הפנים עד להחלטה בדבר הבקשה האמורה.
השלבים בהסדרת מעמד לבן זוג זר בחיים משותפים במשרד הפנים –
בהליך הסדרת מעמד לבן זוג זר בחיים משותפים ישנם מספר שלבים שעל בני הזוג לעבור עד לקבלת המעמד המיוחל –
- פנייה למשרד הפנים לקביעת פגישה להסדרת מעמד לבן זוג זר בחיים משותפים–
- כאשר בן הזוג הזר נמצא מחוץ לישראל – יש להגיש בקשה להזמנת בן הזוג הזר.
- כאשר בן הזוג הזר נמצא בישראל – יש לקבוע פגישה עם משרד הפנים על מנת להתחיל את התהליך ולספק למשרד הפנים את כל המידע הנדרש לפתיחת הליך הסדרת מעמד לבן זוג זר בחיים משותפים.
- מסירת המסמכים הנדרשים ע"י משרד הפנים להסדרת מעמד לבן זוג זר בחיים משותפים–
לאחר קביעת הפגישה במשרד הפנים, בני הזוג יקבלו רשימה של מסמכים שעליהם יהיה להמציא למשרד הפנים על מנת לטפל בהסדרת מעמד לבן זוג זר בחיים משותפים. חשוב להדגיש כי ישנם מסמכים שעל בן הזוג הזר להשיג מהמדינה בה הוא גר וכן לוודא כי יש עליהם חתימת אפוסטיל. כמו כן על בני הזוג להוכיח למשרד הפנים את אמיתות הזוגיות ביניהם בעזרת הוכחות כגון: תמונות, התכתבויות, מכתבים ממשפחה וחברים וכיוצ'.
- ראיון במשרד הפנים לכל אחד מבני הזוג בהליך הסדרת מעמד לבן זוג זר בחיים משותפים –
לאחר המצאת המסמכים הנדרשים, נציג ממשרד הפנים מראיין באופן אישי כל אחד מבני הזוג על מנת לבחון את אמיתות הקשר ביניהם. ככלל, מדובר בשאלות על שגרת היומיום בין בני הזוג, על המשפחה של האחד והשני, על הרגלים יומיומיים של כל אחד מהם וכיוצ'. במילים אחרות, על בני הזוג הנטל להוכיח את כנות הקשר ביניהם במענה לשאלות פקיד משרד הפנים.
- קבלת מעמד מסוג ב/1 בהסדרת מעמד לבן זוג זר בחיים משותפים–
בהסדרת מעמד לבן זוג זר בחיים משותפים, לאחר שבני הזוג עברו את הראיון הזוגי ולאחר שהצליחו להוכיח כנות הקשר ביניהם והמציאו את כל המסמכים הנדרשים – ככלל, בן הזוג הזר זכאי למעמד מסוג ב/1 למשך שנה. כלומר, בני הזוג מתחילים את ההליך המדורג אשר בסופו יאפשר לבן הזוג הזר מעמד קבע בישראל. - קבלת מעמד מסוג א/5 בהסדרת מעמד לבן זוג זר בחיים משותפים–
לאחר שנה בה בן הזוג הזר שהה במעמד של ב/1, יוארך תוקף האשרה שלו לשנה נוספת ובסך הכל ל-3 שנים במצטבר. יש לציין כי בשנים אלה על בן הזוג הזר לעמוד בתנאי משרד הפנים כגון המשך הוכחות כנות הקשר וחיים משותפים, היעדר מניעה פלילית לקבלת האשרה ועוד. לאחר 3 שנים ישודרג המעמד של בן הזוג הזר למעמד א/5 לשנה, אשר בסיומו, בהיעדר מניעות יוארך בשנה נוספת ובסך הכל 4 שנים במצטבר. - קבלת מעמד של תושבות קבע בהליך הסדרת מעמד לבן זוג זר בחיים משותפים
בהיעדר מניעות ולאחר בדיקות משרד הפנים, כעבור 7 שנים על בן הזוג הזר לקבל מעמד של תושב קבע.
מהם היתרונות והחסרונות בהסדרת מעמד לבן זוג זר בחיים משותפים לעומת בני זוג נשואים?
החסרונות בהסדרת מעמד לבן זוג זר בחיים משותפים:
- הנטל על הוכחת כנות ואמיתות הקשר מוטל על בני הזוג עצמם. עצם העובדה שבני הזוג הינם ידועים בציבור ולא נשואים, מגדיל את נטל ההוכחה וברוב המקרים משרד הפנים יבחן בצורה מעמיקה יותר ויבקש עדויות רבות על כנות הקשר.
- ההליך של הסדרת מעמד לבן זוג זר בחיים משותפים בדרך כלל איטי יותר מהליך לזוגות נשואים. כתוצאה מכך, בדרך כלל בן זוג זר לא נשוי, יקבל זכויות סוציאליות ואישור עבודה לאחר זמן ממושך יותר.
- לאחר קבלת מעמד מסוג ב/1, סביר להניח כי בדיקות משרד הפנים להוכחת הזוגיות יהיו מעמיקות יותר לאורך השנים.
היתרונות בהסדרת מעמד לבן זוג זר בחיים משותפים:
- הסדרת מעמד לבן זוג זר בחיים משותפים מאפשר לבני זוג שלא מעוניינים להתחתן, להישאר בזוגיות יחדיו ולגור במדינת ישראל מבלי שיחייבו אותם בחתונה.
- הסדרת מעמד לבן זוג זר בחיים משותפים הינו פתרון גם לבני זוג מעורבים אשר אין באפשרותם להתחתן כגון: בני זוג מאותו מין, בני זוג מדתות שונות המנועים מלהתחתן בשל דתם וכיוצ'.
- הסדרת מעמד לבן זוג זר בחיים משותפים הינו פתרון לאזרח ישראלי שעדיין נשוי, אך מקיים חיים משותפים עם אזרח זר ומתוך כך מעוניין לאפשר לו מעמד חוקי בישראל. דוגמה קלאסית לכך היא למשל מסורבת גט, אשר מחד, אין באפשרותה להתגרש, ומנגד, הסדרת מעמד לבן זוג זר בחיים משותפים, מאפשר לה להמשיך בחייה ובזוגיות.
במידה והנך מעוניין בהסדרת מעמד לבן זוג זר בחיים משותפים מומלץ להתייעץ עם עו"ד!
כאמור לעיל, להבדיל מזוגות נשואים, הסדרת מעמד לבן זוג זר בחיים משותפים הינו מורכב יותר ונטל ההוכחה אודות הזוגיות גבוה בהרבה. פעמים רבות משרדינו נתקל בסירוב של משרד הפנים כמעט באופן אוטומטי לאור העובדה שמדובר בבני זוג שלא נשואים.
משרדנו בעל ניסיון של 15 שנה בהסדרת מעמד לבן זוג זר בחיים משותפים ויוכל לסייע לכם החל מהכנת המסמכים למשרד הפנים וכלה בהכנה לראיון הזוגי עד לקבלת מעמד חוקי לבן הזוג הזר.
לקביעת פגישת יעוץ עם עו"ד מומחה להסדרת מעמד לבן זוג זר בחיים משותפים, צרו קשר!