שאלות נפוצות חוזים

שאלות כלליות:

ש: מהו חוזה שבעל פה, ועד כמה הוא מחייב?
ת: חוזה שבעל פה הינו התחייבויות שונות של הצדדים אחד כלפי השני אשר סוכמו בעל פה וללא הסכם חתום בעניין. לכאורה, הסכם מסוג זה נראה לא מחייב מכיוון שלא קיים מסמך כתוב וחתום ע"י הצדדים בדבר התחייבויותיהם זה לזו, אך בפועל, מדובר בחוזה לכל דבר ועניין בעל תוקף משפטי. בהתאם לכך גם נקבע בחוק החוזים כי: "חוזה יכול שייעשה בעל פה בכתב או בצורה אחרת". המשמעות הנובעת מכך היא שחוזה בעל פה הינו חוזה מחייב, אך במקרים של הפרת חוזה בו תרצו לעמוד על זכויותיכם, הנטל להוכיח את קיומו מוטל כל כתפיכם ויהיה עליכם להוכיחו באמצעות ראיות חיצוניות להבדיל מחוזה כתוב בו נטל ההוכחה מטבע הדברים קל יותר.

ש: מהו חוזה אחיד, והאם אני יכול לעשות משהו במידה ואני חתום בו על סעיף מקפח?
ת: חוזה אחיד הינו חוזה המנוסח באופן חד צדדי ע"י אחד הצדדים לו, כאשר לצד השני החתום עליו אין אפשרות לשנות אותו. אנו נתקלים בחוזה מסוג זה בפעולות היומיומיות שלנו בכל עת כגון: בפתיחת חשבון בנק, בהתקשרות עם חברת תקשורת (אינטרנט, טלפון…), בהתקשרות עם חברות ביטוח וכיוצ'. גופי ענק אלו, הם אלה שקובעים את התנאים בחוזה ואתם כלקוחות יכולים לקבוע רק אם אתם מעוניינים לחתום על החוזה או לדחותו. בחוזה מסוג זה הצרכן הוא הנפגע העיקרי ועל כן המחוקק קבע תנאים בחוק אשר יגנו על הלקוח. אחת ההגנות הניתנות ללקוח בחוק הוא בנוגע לסעיף המקפח את הלקוח או מהווה יתרון בלתי הוגן של הספק שעלול להביא לידי קיפוח הלקוח. המשמעות מכך היא שאם אכן קיים סעיף מקפח בחוזה בין גוף ענק ללקוח, יש ללקוח עילה לבטל את החוזה או לשנותו. יש לציין כי לא כל סעיף בחוזה האחיד שנראה ללקוח כמקפח הוא אכן סעיף מקפח וכי בית המשפט בוחן זאת על פי מבחן ההגינות והסבירות.

חוזים בדיני משפחה:

ש: מהו הסכם ממון ועד כמה הוא מחייב?
ת: הסכם ממון הינו חוזה בין בני זוג בו הם מסדירים את ענייני הרכוש שלהם בהתאם לרצונם. מטרתו של הסכם הממון הוא לוודא כי בעת פרידה כל אחד מבני הזוג לא יצא מקופח ממערכת היחסים ובהתאם לכך ימנעו חיכוכים ומחלוקות קשות בין בני הזוג מכיוון שהסדירו יחסיהם הממונים בטרם עת. הסכם ממון הינו חוזה לכל דבר המחייב את הצדדים ולאחר אישורו בבית המשפט או אצל נוטריון הוא גובר על חלוקת הנכסים על פי החוק, כך שבפועל, הנכסים יחולקו בין הצדדים לאחר פרידה, בהתאם לרצונותיהם.
למידע נוסף על הסכמי ממון.

ש: מהו הסכם לחיים משותפים ועד כמה הוא מחייב?
ת: במדינת ישראל ישנם זוגות רבים החיים יחדיו כמו בעל ואישה אך בפועל מעולם לא התחתנו. על מנת להבטיח זכויותיהם של בני הזוג בעת פרידה, נהוג לחתום על הסכם לחיים משותפים אשר מטרתו (כמו בהסכם ממון) לוודא כי בעת פרידה כל אחד מבני הזוג לא יצא מקופח ממערכת היחסים. הסכם זה יש לו תוקף מחייב מבחינה משפטית למרות שאין חובה לאשרו בבית המשפט. יש לציין כי הסכם זה הוא פתרון טוב לבני זוג מאותו מין אשר לא יכולים להינשא במדינת ישראל.
למידע נוסף על הסכמים לחיים משותפים.

ש: אנחנו עומדים להתגרש ולא יודעים איך מתחילים הסכם גירושין?
ת: הסכם גירושין מטרתו הוא להסדיר את ענייני הרכוש ובמידה ויש ילדים גם את משמורת הילדים והמזונות בעת פרידה. הסכם זה יכול להתבצע בהסכמה בין הצדדים, בהליך גישור או דרך בית המשפט. בכל מקרה, מדובר בהסכם מורכב אשר יש לו השפעה רבה לעתידם של בני הזוג והילדים, על כן, מומלץ להתייעץ עם עורך דין בטרם חתימה על הסכם הגירושין אשר יסייע לכם וייתן לכם המידע המתאים ליצירת הסכם גירושין הוגן לכל הצדדים המעורבים בעניין.
למידע נוסף על הסכמי גירושין.

חוזים בנזיקין:

ש: האם ניתן להגיש תביעה במקרה של פציעה של ילד בגן ילדים/בבית ספר? במידה וכן את מי לתבוע?
ת: לילדים בגן ילדים ובבית הספר יש ביטוח המכסה אותם במקרה של תאונות אישיות דרך המוסד בו הם נמצאים. בנוסף, ישנם מקרים בהם הילד נפצע עקב רשלנות של המוסד בו הוא נמצא, ועל כן, ניתן במקביל לתבוע גם בעילת רשלנות במידה ונראה כי המקרה מתאים לכך. יש לציין כי תביעה מביטוח התאונות האישיות לא באה על חשבון תביעת רשלנות מול המוסד ועקרונית ניתן לזכות בפיצוים בכל אחת מהתביעות בנפרד.

ש: נפלתי ברחוב ונפצעתי, האם אני יכול לתבוע ואת מי?
ת: במידה ונפלת בשל מפגע בטיחותי ברחוב כגון בלטה עקומה, שיפוצים המתבצעים במקום ועוד, יש באפשרותך לפנות לעריה, מועצה או לכל גוף אחר האחראי על המקום בו נפצעת (לדוגמה חברת השיפוצים שהייתה אחראית לשיפוץ) בתביעה לפיצויים בהתאם לפציעתך. במקרה זה מומלץ לתעד את המפגע עצמו (למשל את הבלטה העקומה), תוצאות הפגיעה וכל הטיפול הרפואי שקיבלת בגין הפציעה, ולפנות לעורך דין מומחה לדיני נזיקין שיעריך את סיכוייך.

חוזים בדיני עבודה:

ש: האם חייב להיות הסכם עבודה חתום מול המעסיק?
ת: ככלל, המעסיק לא מחויב לחתום על חוזה כתוב עם העובד, אך יש עליו חובה לשלוח הודעה לעובד בה הוא מפרט על תנאי העסקתו תוך 30 יום מהמועד בו קיבל את העובד למקום העבודה.
למידע נוסף על הסכמי עבודה.

ש: חתמתי על חוזה עבודה, ולאחר שבועיים הודיעו לי כי המשרה בוטלה האם אני זכאי לפיצוי?
ת: מכיוון שכבר חתמת על חוזה עבודה, מדובר בהפרת חוזה ועל כן יש סיכוי רב שהינך זכאי לפיצויים. גובה הפיצויים ייקבע בהתאם לנסיבות המקרה ולגובה הנזק שנגרם לך. לדוגמה: האם היו לך הצעות אחרות שסירבת אליהם ועוד. במצב זה מומלץ להתייעץ עם עורך דין מומחה לדיני עבודה שיאמוד לך את הנזק שנגרם לך.

חוזים במקרקעין –

ש: האם הסכם שכירות בעל פה מחייב?
ת: על פי חוק המקרקעין עסקה במקרקעין, לרבות שכירות, טעונה מסמך בכתב אך אם מדובר בשכירות לתקופה שאינה עולה על 5 שנים אין חובה לעגן זאת בהסכם שכירות כתוב. כלומר, אם מדובר בהשכרה לזמן קצר ללא אופציה מעל ל-5 שנים ניתן גם להגיע להסכם שכירות בעל פה בין הצדדים ואין חובה לערוך אותו בכתב. אנו נתקלים בדרך כלל בהסכם שכירות בעל פה כאשר מחדשים חוזה שכירות בין משכיר לשוכר לשנה נוספת.

 

למידע ולשאלות נוספות צור קשר